ХАСКОВО Графична изложба SOS Унгария на един от най-значимите художници

...
ХАСКОВО Графична изложба SOS Унгария на един от най-значимите художници
Коментари Харесай

Графики на Лайош Салай грейнаха в Младежкия

ХАСКОВО

Графична галерия " SOS Унгария " на един от най-значимите художници на Унгария Лайош Салаи бе подредена в Младежки център – Хасково. Тя стартира от през днешния ден и е във връзка 170-годишнината от революцията и битката за независимост на Унгария.

Изложбата стана факт с общителното подпомагане на Посолство на Унгария, Унгарския Културен Институт " Балаши ", Музей " Ото Херман – Мишколц, а съорганизатори са - Сдружение Джаз Клуб.
Лайош Салаи /26 февруари 1909 година -  1 април 1995 г./ е един от най-значимите маджарски художници от втората половина на ХХ век. От 1946 година той живее в чужбина – в Буенос Айрес, Аржентина и в Ню Йорк. Салаи е приет създател и екзистенциално съумял човек освен на упоменатите две места, само че и на всички места по света. Той обаче вечно си остава маджарин, постоянно жадува да се върне в родината си. Графиките си, постветени на революцията от 1956-та година, рисува в Аржентина, въз основа на чутата по радиото информация. За жал оригиналите към момента не са открити, непокътнато е единствено едно тяхно издание, само че може да се каже, че те са едни от най-прочувствените, най-човечни изображения на революцията./Марица
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР