Хасково. 114-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание бяха почетени

...
Хасково. 114-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание бяха почетени
Коментари Харесай

Хасково: 114 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание бяха почетени в града

Хасково. 114-ата годишнина от експлоадирането на Илинденско-Преображенското въстание бяха почетени в Хасково с церемониален обред по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Незнайния войник. Това оповестиха от пресцентъра на Община Хасково. Военнослужещи от поделениe 52 740 бяха венценосци на кмета Добри Беливанов, регионалния шеф Станислав Дечев, ръководителя на общинския съвет Таня Захариева. Венец сервира и националният представител от Политическа партия ГЕРБ Евгения Ангелова, както и районни представители на други политически партии и родолюбиви организации, жители. В ритуала взе участие и Духов оркестър на община Хасково. Кметът Добри Беливанов в речта си акцентира смисъла на Илинденско-Преображенското въстание. „ Илинденско-Преображенското въстание е естествено продължение на опитите за политическо и духовно избавление и обединяване на българския народ. Въпреки своя крах, Илинденско-Преображенското въстание изиграва голямо значение. То демонстрира на цялата европейска общност, че поробеното население в Македония и Одринско не желае повече да търпи задграничното робство и че ще продължи и по-нататък своята битка до извоюването на националната си самостоятелност. Днес е време да оценим саможертвата на тези българи, които преди 114 години дадоха живота си, доказвайки, че българският дух е жив, че българите имат ясна национална еднаквост и даже рискът за живота им не може да ги спре да живеят дружно в рамките на България. Нека помним и предаваме на поколенията истината за цената на днешната ни Свобода и Независимост с цел да могат те по-добре да ги оценят и запазят! “, сподели Добри Беливанов.
Преди ритуала кметът Добри Беливанов участва на откриването на пътуваща галерия “ Посветен за просвещението “, която е отдадена на 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски. Изложбата е показана във фоайето на Регионална библиотека „ Христо Смирненски “. Експозицията проведена от Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Метой “ съдържа 11 табла с документални материали за живота и делото на Апостола на свободата. Регионалната библиотека „ Христо Смирненски “ се включи в експозицията със свои материали за Левски. Домакините демонстрираха книги, сборници, публикации от периодически издания, графики и фотоси. Те разкриват в разнообразни аспекти живота и активността на Дякона. Отделено е и особено място за материали, свързани с пребиваването на Левски в хасковския район.
„ Целта на изложбата е да помним и предаваме делото на Левски. Името му сплотява българите и то е горделивост за всеки един от нас “, сподели шефът на библиотеката Кирилка Страшникова при разкриване на изложбата.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР