Хаосът в Камарата на представителите постави под съмнение решаващото финансиране

...
Хаосът в Камарата на представителите постави под съмнение решаващото финансиране
Коментари Харесай

Спада ли наистина подкрепата на американцит за Украйна както в Конгреса?

Хаосът в Камарата на представителите сложи под подозрение решаващото финансиране от Съединени американски щати за Украйна за първи път, откогато Русия стартира своята пълномащабна инвазия през февруари 2022 година На 3 октомври дребна група републиканци започнаха процедура за премахване на републиканския ръководител на Камарата Кевин Маккарти, ход, който демократите в Камарата на представителите бяха прекомерно щастливи да поддържат. Тези странни съратници отстраниха Маккарти от председателския пост и тикнаха долната камара на Конгреса в положение на неустановеност, невиждано до момента в историята на Съединени американски щати, написа Atlantic Council.

Едно от последните дейности на Маккарти като представител беше да изключи помощта за Украйна в продължаващата резолюция от предходната седмица за поддържане на финансирането на държавното управление доникъде на ноември. Сега, след свалянето на Маккарти - който в основата си беше относително мощен покровител на Украйна - не е ясно по кое време и дали Камарата на представителите ще гласоподава да утвърди оферти от администрацията на Байдън пакет за помощ за Украйна от двадесет и четири милиарда $. За благополучие, Сенатът към този момент алармира двупартийната си поддръжка за новия транш от финансиране.

Нещо повече, множеството американци желаят да продължат поддръжката на Съединени американски щати за Украйна, необичаен източник на двупартийност в американската поляризирана политика. Въпреки че може да е изкушаващо да се свърже вокалната клика на републиканската съпротива в Конгреса с падащата социална поддръжка за Украйна, непрекъснатите изследвания демонстрират, че поддръжката на американците за Украйна и в двете партии е удивително трайна. Дали новото управление на Конгреса ще работи срещу волята на множеството американци, с цел да успокои няколко самотни изолационисти в Конгреса?

Американците от дълго време поддържат Украйна повече, в сравнение с някои създатели на заглавия в медиите признават. Поредица от социологически изследвания през лятото на 2023 година демонстрират по-нюансирана и позитивна картина на поддръжката на Съединени американски щати, в сравнение с някои разкази за неизбежност и мрак в медийно обращение: през юни и юли съвсем половината американци желаеха Конгресът да харчи повече пари за Украйна, 76 % от американците виждаха успеха на Украйна за Русия като " значима за Съединените щати " и почти 80 % бяха уверени от причини в интерес на помощта на Украйна. Републиканците в действителност наподобява подкрепяха Украйна в по-ниска степен от демократите, само че бяха по-отворени да оказват помощ на Украйна от всяка друга непозната страна.

Моментна фотография на това какво мислят американците в този момент

Новите социологически изследвания дават спомагателни доказателства, че американската социална поддръжка за Украйна остава постоянна и двупартийна и даже може да бъде по-напреднала от мненията на мнозина в Конгреса или Белия дом. Анкета от 7-18 септември на Чикагския съвет по световни въпроси (CCGA) заяви, че 63 % от интервюираните поддържат " изпращането на спомагателни оръжия и военни доставки на украинското държавно управление ". Това следва изследване от 10-17 август на Change Research and Razom за Украйна, което откри, че 63 % от респондентите споделят, че поддържат " продължаването на (американската) военна поддръжка за Украйна във федералния бюджет за идната година ".

Републиканците в анкетата на CCGA поддържаха военната помощ за Украйна с 50 %, до момента в който в анкетата на Change-Razom 41 % от интервюираните републиканци поддържат спомагателна военна поддръжка (в съпоставяне със 77 % от демократите и 60 % от самостоятелните в анкетата на CCGA и 87 % от демократите и 52 % от самостоятелните в изследването Change-Razom).

Нещо повече, изследванията на CCGA и Change-Razom демонстрират, че процентът на американците, които споделят, че помощта за Украйна си е " заслужила цената ", остава постоянен. През юни институтът Рейгън откри, че 50 % от американците споделят, че помощта на Съединени американски щати за Украйна си коства цената (65 % от демократите, 41 % от републиканците). Тези цифри скочиха доста, когато респондентите бяха осведомени, че за 3 % от военния бюджет на Съединени американски щати Украйна " доста e влошила " съветската войска (увеличение с 12 процентни пункта за демократите, 18 за републиканците). Change-Razom зададе същия въпрос и получи сходни резултати: като цяло отговорите " струва си цената " скочиха от 46% на 57% като цяло; 52% към 62% за демократите и 45% към 56% за републиканците. Съвсем неотдавна изследването на CCGA регистрира общи числа " струва си цената " от общо 53 %, 38 % за републиканците и 69 % за демократите.

В продължение на три месеца броят на американците, които имат вяра, че помощта за Украйна си заслужава цената, се задържа устойчиво. Въпреки че е по-малко евентуално републиканците от демократите да поддържат военна помощ, мощното болшинство, което има вяра, че помощта за Украйна си заслужава, не е надхвърлила границата за неточност на социологическите изследвания. И когато американците от двете партии получат повече информация за това по какъв начин военната помощ на Съединени американски щати оказва помощ на Украйна да победи Русия, поддръжката скача с двуцифрени цифри. Като такива, поддръжниците на Украйна в Конгреса и Белия дом би било добре да обяснят по-ясно за какво помощта на Съединени американски щати има значение. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че ще направи тъкмо това през идващите дни.
 Спада публичната поддръжка в Съединени американски щати за въоръжаване на Украйна
Спада публичната поддръжка в Съединени американски щати за въоръжаване на Украйна

Според анкета единствено 41% от американците считат, че Вашингтон " би трябвало да даде оръжия на Украйна "

Колкото е належащо - и какво значи това

Проучването също по този начин допуска, че методите, по които водачите образуват дълготрайна поддръжка за Украйна, са от голяма важност за американците и от двете партии. Проучването на Change-Razom попита респондентите дали биха подкрепили прекратяването на военната поддръжка за Украйна единствено когато " районът стане постоянен и Русия напусне цялата украинска територия ", 52 % от самостоятелните и 50 % от републиканците споделиха " да " (плюс 71 % от демократите, което прави до 59 % от всички анкетирани). Предположението, че половината от републиканците и съвсем три четвърти от демократите желаят да оказват помощ военно на Украйна до нейната победа над Русия, е зашеметяващо ново изобретение.

Но когато CCGA попита американците дали Съединени американски щати би трябвало да " поддържат Украйна толкоз дълго, колкото е належащо, даже в случай че американските семейства би трябвало да заплащат по-високи цени на газа и храните като разследване ", тогава поддръжката беше доста по-ниска. Само 47 % от интервюираните споделиха, че са подготвени да понесат сходни разноски, в това число 62 % от демократите, 46 % от самостоятелните и 30 % от републиканците.

Докато администрацията на Байдън употребява " колкото е належащо ", с цел да алармира за продължаваща поддръжка за Украйна, американците може да са по-убедени с спомагателен подтекст по отношение на крайната цел. Белият дом може да реализира повече триумфи, като показа по-ясен проект за това по какъв начин наподобява успеха в Украйна. И до момента в който администрацията на Байдън може да не успее да завоюва всички републикански гласоподаватели, по-конкретната победа може да помогне за понижаване на съпротивата на Републиканската партия против финансирането на Украйна.

Американската поддръжка за Украйна в НАТО

Интересното е, че скорошно изследване на Германския фонд Маршал (GMF) прибавя спомагателни доказателства, че американците може да изпреварят своите представители, когато става въпрос за дълготрайна поддръжка на Съединени американски щати за Украйна. Издаден на 12 септември, отчетът на GMF Transatlantic Trends 2023 интервюира американци и европейци по отношение на техните вероятности за " изменчив световен ред ". Установено е, че болшинството от респондентите в Америка желаят да видят Украйна в НАТО (61%), поддържат участието на Украйна в Европейския съюз (ЕС) (58%) и поддържат финансовата поддръжка на Съединени американски щати за възобновяване на Украйна (57%). Въпреки че тези числа може да изненадат политици и коментатори, те допускат, че доста американци виждат Украйна като предстоящ съдружник и дълготраен сътрудник.

Подкрепата за участието и реконструкцията на Украйна в НАТО и Европейски Съюз също е изненадващо мощна измежду републиканците. Цели 59 % от респондентите републиканци споделиха, че поддържат участието на Украйна в НАТО (74 % от демократите бяха за). Важно е, че единствено 29 % от републиканците споделиха, че не са съгласни, че Украйна би трябвало да бъде в НАТО, невисок %, изключително като се има поради добре известния песимизъм на някогашния президент Доналд Тръмп към Алианса и силата му измежду републиканците в анкетите преди президентските избори следващата година.

Здрав, устойчив и двупартиен

Взети дружно, изследванията на CCGA, Change-Razom и отчетът на GMF демонстрират, че доста американци желаят да оказват помощ на Украйна да победи Русия в близко бъдеще и да поддържат дълготрайните евроатлантически желания на Киев. Тези констатации опонират на медийните разкази за падаща поддръжка за Украйна, които основават негативна противоположна връзка, когато се повторят от мощните гласове срещу помощта на Украйна в Конгреса. Тъй като Камарата на представителите е във почивка през идващите дни, публицистите и членовете на Конгреса би трябвало да отделят малко време, с цел да прегледат от близко по какъв начин американците в действителност се усещат по отношение на бруталната, непровокирана война на Русия против Украйна и какво считат, че страната им би трябвало да направи по въпроса.
 Борел: Можем да създадем и повече за Украйна, само че не можем да сменяем Съединени американски щати
Борел: Можем да създадем и повече за Украйна, само че не можем да сменяем Съединени американски щати

Той се надява на бързото обновяване на помощта за Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР