Хаосът с прииждащите украински бежанци на граничните пунктове при Дуранкулак

...
Хаосът с прииждащите украински бежанци на граничните пунктове при Дуранкулак
Коментари Харесай

Кабинетът обвини украинските туроператори за хаоса с бежанци на границата

Хаосът с прииждащите украински бежанци на граничните пунктове при Дуранкулак и Русе е поради украински туроператори, които подвеждали бягащите от войната да им заплащат комисионни за настаняване в български хотели. Това обясниха от Министерския съвет във вторник.

След седмица на мъртвило, от четири дни има растеж на украински бежанци, които влизат главно през граничния пункт " Дуранкулак " с рейсове, а от неделя и през Русе. Броят им се е нараснал доста след удара по, при който починаха над 50 бягащи от войната украинци. Това заяви Васил Величков от Националния спешен щаб за бежанците от Украйна в понеделник пред БНР.

Ефектът е дълги опашки от рейсове и чакащи с часове за регистрация бежанци. Има незабавна потребност от доброволци, храни, питиета и хигиенични материали, сподели Величков.

Опашки от рейсове с бежанци

Ръстът на бежанците от Украйна е 100% през последните дни, заяви държавната осведомителна работа. Над 4000 украинци са минали единствено през Дуранкулак за последните 3 денонощия.

" За ден и половина пристигнаха 37 рейса на Дуранкулак и на Русе и това провокира претоварване. Няма по какъв начин това да се планува ", изясни Валери Рачев, началник на оперативната координационна група, основана към Министерския съвет.

По думите му рейсовете с бежанци от Украйна са инициирани от транспортни компании, настоящи в сделка с хотели и туроператори.

" Това са дейности на лица, които имат разнообразни съображения от нашите. Те се пробват да трансфорат обстановката в туризъм, възползвайки се от страха на хората и от безалтернативната им обстановка ", сподели Валери Рачев пред БНР.

" Струпването на хора се случва основно поради активизирането на туроператорски компании , настоящи на територията на Украйна. Срещу комисионна те подлъгват хората там и им дават обещание, че ще бъдат настанени в български хотели. В множеството случаи хотелите не са осведомени и действително нямат повече свободни места да одобряват украински жители ", се споделя в известие на Министерския съвет.

В него е посочено, че 80% от рейсовете на границата се оказват в това състояние и действително това е повода за опашките на Дуранкулак и Русе.

" Тези рейсове заобикалят преднамерено българската организация за настаняване и когато дойдат тук, ние незабавно се постанова занапред да им търсим заслон. За да ги настаним гратис по програмата обаче те би трябвало да има краткотрайна протекция ", изясни Валери Рачев, представен от държавната пресслужба.

С днешна дата ситуацията към този момент е спокойна, настояват от Министерския съвет. От през днешния ден на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дуранкулак " има спомагателен личен състав от БЧК, Министерство на вътрешните работи и доброволци, които вършат всичко допустимо да записват бежанците. Пунктовете за издаване на краткотрайна протекция са увеличени на 11. Първоначално те бяха 5, по-късно станаха 9.

Правителството отравя молба всеки, който има информация за нередности във връзка с превозването и настаняването на украински жители, да подаде сигнал към Кризисния щаб в Министерския съвет или на националната денонощна телефонна линия 02 9055555.

Регистрацията на бежанците


При влизането в България бежанците би трябвало да се записват, с цел да могат да получат краткотрайна отбрана и да се възползват от помощта, която дава държавното управление. Регистрацията е въпрос на персонално предпочитание на бягащите от войната и не е наложителна.

Около 46% от влизащите в България украинци остават у нас, сподели Рачев.

До 15 април е крайният период, в който държавното управление ще заплаща по 40 лева дневно на хотелиерите по програмата за настаняване без значение от това дали бежанците са регистрирани или не са.

След този период в хотелите няма да има по какъв начин да бъдат настанени хора, които не са потърсили регистрация за краткотрайна протекция или не са към този момент регистрирани за такава.

Регистрация за краткотрайна отбрана може да бъде направена в 65 обитаеми места в страната, в които са разкрити над 200 пункта, сподели Рачев.

България е на второ място в Европа по % регистрирани за краткотрайна протекция хора, бягащи от войната в Украйна, на база сбор престояващи в страната.

В последните дни има значително нарастване в броя на украинските бежанци, които са решили да останат в България, регистрират от Министерския съвет.

Държавните бази

Междувременно се задава нов проблем за страната. Хотелиери по морето, които в началото отвориха базите си за бягащите от войната украинци, питат докога ще останат в хотелите им. Някои хотелиери желаят най-късно до края на май стаите да се освободят, поради започващия летен сезон. След първичното прекъсване на записванията при старта на войната, сега още веднъж има интерес от туристи, освен български, само че и от чужбина.

Хотелиери призоват да се отворят държавните и общински бази и бежанците да се настанят в тях, още повече, че в доста от тях има и назначен личен състав, а стоят празни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР