Хамбург. Април 2020. В един горски участък късно вечерта се

...
Хамбург. Април 2020. В един горски участък късно вечерта се
Коментари Харесай

Криминалните банди в Европа стават все по-брутални, по-опасни са от терористи

Хамбург. Април 2020. В един горски сектор късно вечерта се срещат десетина души - членове на наркобанда, съумяла преди часове да внесе през хамбургското пристанище кокаин в страната. Възниква спор за дяловете им. Изведнъж единият от тях - 26-годишен немец, вади оръжието си и стреля. Минимум трима други дават отговор на огъня. Полицията идва на място. Равносметката от вечерта: двама ранени и пет иззети оръжия. По-късно полицията иззела от членовете на проведената група още 10 огнестрелни оръжия.
Политиката подценява казуса
Този случай е характерен образец за една настояща наклонност, която мощно тревожи Рене Мачке, началник на следствената работа към хамбургската митница. Той споделя, че неговите чиновници откриват от ден на ден оръжия. " Заплахата нараства. Вече е изцяло обикновено членовете на незаконни банди да вървят със заредено оръжие и да го употребяват, когато им се постанова ", добавя Мачке.

Актуален отчет на Европол стига до сходен извод. Според документа, броят на закононарушенията, осъществявани от проведени незаконни групи в Европа, се е нараснал. Освен това има доста признаци, че престъпните банди към този момент не се стопират и пред поръчковите убийства. Особено притеснително е това, че в редица европейски страни цената на поръчковите убийства наподобява е спаднала. А в това време от закононарушенията са наранени надалеч освен нарушители. Жертви стават и чиновници от правоприлагащите органи, юристи, публицисти или пристанищни служащи, отказващи да спомагат на нарушителите.

Пред немската медия NDR, ръководителят на отдела за тежка и проведена престъпност към Европол Яри Лиуку споделя, че политиката към момента подценява феномена проведена престъпност.

" Организираните банди през днешния ден съставляват по-голяма заплаха за сигурността на Европа, в сравнение с тероризма ", твърди той.

По думите му, политиците и правоприлагащите органи са пропуснали да извърнат на този феномен полагащото му се внимание.

Печалби в размер на десетки милиарди

Сред проведените незаконни групи в Европа се открояват да вземем за пример италианската мафия, виетнамските и албански престъпни банди, само че също и мексикански или колумбийски проведени групи, рокерски банди, както и незаконни кланове. Според разнообразни преценки, годишната облага на проведената престъпност в Европа възлиза на не по-малко от 100 милиарда евро.

Трябва да си представим проведената престъпност като един тип " различна стопанска система " , споделя по този мотив Себастиан Фидлер от Съюза на престъпните чиновници в Германия (BdK). И в действителност - престъпните мрежи през днешния ден работят като компании: те търгуват да вземем за пример с експертизи за незаконен импорт на опиати от Южна Америка в Европа или пък за това по какъв начин нарушителите да си набират оръжие. А облагите нормално биват реинвестирани в нови закононарушения. И до момента в който в явната стопанска система разногласията се вземат решение от гражданския кодекс, в сенчестата стопанска система главните закони са " насилието и корупцията ", добавя Фидлер.

Класически действия на престъпните групировки в Европа са да вземем за пример насилствената проституция, търговията с оръжие, пиратските артикули, само че също по този начин прането на пари, рекетьорството и поръчковите убийства. През последните години доста се усилиха доставките на дрога от Южна Америка за Европа. Залавянето на колета с по няколко тона кокаин преди време бяха изключение. А през днешния ден в пристанища като Ротердам и Антверпен те към този момент не са нищо извънредно.

Огромните облаги от търговията с кокаин могат да облагодетелстват корупцията и осъществяването на нови закононарушения, предизвестява заместник-директорът на немската фондация " Наука и политика " Гюнтер Майхолд, който поучава немското държавно управление по въпросите на сигурността. Ако не желаеме пожарът да се разгаря, политиката би трябвало да реагира, да вземем за пример като усъвършенства предварителната защита на прането на пари или като сътвори профилирани прокуратури, споделя той пред NDR.

И депутатката от Бундестага Ирене Михалич, която е специалист на Зелените по въпросите на сигурността, счита, че не е задоволително управляващите да се концентрират единствено върху кражбите от жилища или върху клановата престъпност. Подобно на Себастиан Фидлер от Съюза на престъпните чиновници в Германия, Михалич пледира за възстановяване на битката против прането на пари. Тя упорства и за по-добро техническо съоръжение на полицейските служби, с цел да могат те да се оправят по-бързо със комплицирани следствия.

Текстът е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР