Халитозата, медицинският термин за лош дъх, обикновено се причинява от

...
Халитозата, медицинският термин за лош дъх, обикновено се причинява от
Коментари Харесай

7 признака, че лошият дъх може да е сигнал за сериозен здравословен проблем

Халитозата, медицинският термин за неприятен мирис, нормално се предизвиква от " нещо " в устата - без значение дали става дума за останки от храна, заседнали в зъбите, струпване на бактерии по езика или пушене на цигари. Дори храна като чесън и лук може да се усеща дълго откакто е била усвоена.
 Лош мирис и няколко съвета по какъв начин да се отървем от него
Как да се отървем от неприятния мирис

Няколко потребни съвета

Най-честата причина за неприятен мирис е неприятната джука хигиена . Устата ни е цялостна с милиони микроби, които съставляват нашия орален микробиом . Той включва положителни бактерии, които оказват помощ да поддържаме устата си здрава и подкрепят храносмилането, както и неприятни бактерии. В хубавичко уста има баланс.

Неприятното е, че човек мъчно може самичък да усети неприятния си мирис . Класическият метод да разберем, издишвайки в дланта си, не е изключително ефикасен. Специалисти поучават вместо това да оближем част от ръката си и да изчакаме няколко секунди, до момента в който слюнката изсъхне. И откакто я помиришем, ще разберем каква е миризмата от устата ни.
 Снимка 624370

Повечето случаи на халитоза са краткотрайни и лечими, само че от време на време неприятният мирис може да е признак на по-сериозно заболяване . И в случай че поставяме верни грижи за устната си хигиена и все пак казусът не се взема решение, то тогава той може да е симптом на съществено заболяване, написа.

Диабет

Поради неналичието на инсулин организмът не може да изгаря захарта и вместо това гори мазнини и създава химикали, наречени кетони. Когато равнищата на кръвната захар не се управляват, кетоните се натрупват и доближават високи равнища в кръвта. Резултатът е мирис, който мирише на плодове или на ацетон - защото ацетонът е кетон.

Киселинен рефлукс

Понякога неприятният мирис може да бъде породен от проблем, намиращ се в стомаха. Киселинен или гастроезофагеален рефлукс се получава, когато част от киселината в стомаха се връща назад в хранопровода. Това може да аргументи мирис с остра, кисела миризма.
 Снимка 624373

Бъбречни проблеми

Работата на тези органи е да отстранен токсините и отпадъчните артикули от кръвта, които по-късно се отделят в урината. Когато човек има бъбречно заболяване, тези отрови се натрупват в организма и циркулират в кръвния поток. Това може да повлияе даже на дъха, който стартира да мирише на амоняк.

Заболяване на черния дроб

Когато черният дроб не работи вярно, сходно на бъбреците, той не може да филтрира токсините от кръвта. Токсините още веднъж остават в организма и могат да причинят прекомерно блудкав или горчив мирис. При тежки случаи на чернодробно заболяване той може да мирише мощно на развалени яйца.
 Снимка 624371

Бактериални или вирусни инфекции

Всяка зараза в устата, носа или гърлото предизвиква. Инфекция като бронхит, тонзилит и синузит, може да докара до инфектиране и струпване на слуз в задната част на гърлото, наречено още постназална капка. Слузта има неприятна миризма и усет, което води до неприятен мирис. Пневмонията се характеризира с струпване на течност в белите дробове, което провокира неприятен мирис при изкашляне.

Дехидратация

Слюнката е доста значима. Тя оказва помощ за доста неща - храносмилане, преглъщане и разчистване на устата. Когато не се създава задоволително слюнка, нездравословните бактерии могат бързо да се натрупат. Сухотата в устата, наричана още ксеростомия, може да бъде породена от дехидратация. Пиенето на задоволително вода е основна част от поддържането на здравето на устната празнина и предотвратяването на неприятния мирис.
 Езикът, устната хигиена, за какво е значимо да го почистваме и по какъв начин да го вършим
Защо е значимо да почистваме езика си

И по какъв начин да го вършим

Лекарства

Съществуват стотици медикаменти, които могат да причинят сухота в устата и понижаване на слюнката. Това е доста постоянно срещан непряк резултат. Някои медикаменти като антихистамини и антидепресанти могат да отделят химикали, които да се усетят в дъха.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР