Гуверньорът на гръцката централна банка Янис Стурнарас Още по темата

...
Гуверньорът на гръцката централна банка Янис Стурнарас Още по темата
Коментари Харесай

Гърция трябва да се придържа към реформите или рискува да загуби инвестиции

Гуверньорът на гръцката централна банка Янис Стурнарас

Още по тематиката
Сделката за Гърция: Спасение, само че под друго име

Гърция и Европейската комисия са пред договорка, която ще разреши на Атина да излезе от избавителната стратегия
21 юни 2018
Гърция реализира договорка с кредиторите

Страната даде обещание орязване на пенсиите и по-малко облекчения за данъкоплатците
2 май 2017
Кредиторите от Европейски Съюз не изключват договорка по избавителната стратегия на Гърция през март

Според Spiegel Германия към този момент е подготвена на отстъпки по отношение на Атина
6 мар 2017
МВФ и еврозоната се съгласиха за облекчение на гръцкия дълг след 2018 година

Кредиторите се споразумяха да провиснал идващия заем от 10.3 милиарда евро на Гърция
25 май 2016
Гърция желае до март договорка за облекчение на дълга

188% от Брутният вътрешен продукт ще доближи държавният дълг на Гърция през 2016 година
30 ное 2015 Управителят на централната банка на Гърция Янис Стурнарас предизвести, че всяко оттегляне на страната от проекта за стопански промени може да разбие нежното доверие на вложителите, защото Атина се приготвя да излезе от осемгодишната интернационална избавителна стратегия идващия месец, оповестява Financial Times.

Стурнарас съобщи, че " пазарите чакат ", с цел да видят дали Гърция ще се придържа към уговорката си да приложи спомагателни ограничения, откакто процедурата по избавяне публично завърши на 20 август. Той съобщи, че би било неточност да се одобри, че договорката с еврозоната през юни ще бъде задоволителна, с цел да увери вложителите, че гръцките облигации са добра инвестиция.

Програмата със избавителни помощи започва през 2010 година Оттогава страните от еврозоната са приели 3 разнообразни тригодишни проекта за финансова помощ в подмяна на твърди ограничения във връзка с бюджетната дисциплинираност. Третата стратегия в размер на 80 милиарда евро беше утвърдена през август 2015 година

Реакциите

" Пазарите желаят да видят по какъв начин ще се държим след 20 август. Инвеститорите ще следят всеки ход на държавното управление във връзка с икономическата политика. Ако те видят, че ние отстъпваме, ще си отидат. Ако сметнат, че изпълняваме уговорките си, ще ни дадат късмет ", сподели Стурнарас.

Неговите мнения идват в миг, в който Гърция се приготвя да оперира без помощи от интернационалните кредитори и се пробва да притегли вложители, затваряйки невиждан интервал на икономическа поддръжка, почнал през 2010 година

Стурнарас беше министър на финансите в съдружното държавно управление, което извърши втората стратегия за избавяне на Гърция през 2012-14 година Като гуверньор той е мощен бранител на независимостта на централната банка, като се сблъсква с премиера Алексис Ципрас и с левицата във връзка с целите за промяна и банковия контрол.

Ефектът на рецесията

Икономиката на Гърция се сви с повече от една четвърт и безработицата се повиши поради изискванията за разпределяне на избавителните заеми, наложени от държавните управления на страните от еврозоната и МВФ.

Споразумението за облекчение на дълга, контрактувано през юни, гласи, че Гърция ще изплаща минимални погасителни вноски до 2033 година Страните от еврозоната се надяват ограниченията да са задоволителни, с цел да убедят вложителите, че Гърция може да се " задържи на повърхността " през идващите години. Атина също има забележителен валутен запас, който може да покрие фискалните потребности на страната най-малко през идващите две години.

Но предизвестието на Стурнарас отразява опасенията, че гръцките политици ще бъдат подложени на напън, с цел да отхвърлят спорните задължения за промени, защото страната се насочва към избори, които би трябвало да бъдат извършени най-късно до октомври 2019 година

Две от ограниченията, които би трябвало да бъдат изпълнени през 2019 година, са изключително противоречиви: нови съкращения на пенсиите и продажбата на четири въглищни електроцентрали на частни оператори.

Евклид Цакалотос, министърът на финансите, който управлява осъществяването на третата избавителна стратегия на Гърция за 86 милиарда евро, даде обещание, че страната ще поддържа връщането към нормалност посредством набиране на средства на интернационалните финансови пазари по-късно тази година.

Пречките

Стурнарас означи главните стопански провокации, пред които страната към момента е изправена. Необслужваните заеми съставляват 45% от активите на най-големите четири банки в страната, а националният дълг на Гърция възлиза на 178% от брутния вътрешен артикул, най-високият в еврозоната.

Той също по този начин счита, че водачите на Гърция би трябвало да подсигуряват, че страната няма да изпадне още веднъж в такова състояние. " Като най-малко се чака политическата система да се научи от грешките си и да не ги повтаря ", сподели той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР