Гугъл мапсУтре в 11,30 часа започва протест срещу строителството на

...
Гугъл мапсУтре в 11,30 часа започва протест срещу строителството на
Коментари Харесай

Отклоняват подземна река в центъра на Варна заради 40-метров строеж на мястото на баня Гъбата

Гугъл мапс

Утре в 11,30 часа стартира митинг против строителството на 40-метрова постройка на мястото на баня Гъбата във Варна. 

Много от живущите се тормозят какво ще се случи със постройките в региона като се има поради ниското качество, с което бе изработен ремонта на Шишковата градинка и улица " Михаил Колони " преди няколко години, след който след всеки дъжд пропадаха елементи от улицата. 

" Протестът на следващия ден е против обезличаването на Варна: систематично, скрито, непрестанно посредством дейностите и бездействията на Община Варна: в това число кмет, основен проектант, общински съвет. ", оповестява Николай Танчев от уредниците.

" Сенчестото градско обмисляне се случва без действителен спор с жителите, без съдействието на експерти и единствено във основа на един неудобен общ организационен проект! Протестът не е просто за Гъбата, а против унищожаването на всички емблематични здания за Варна!

Високото строителство в дребните улички екологично, архитектурно, инфраструктурно, транспортно, пространствено е неуместно за многоетажни жилищни здания.

Не единствено, тъй като някои от тях щръкват на 30 м над близките къщи, а тъй като в региона има подземни води с голям дебит.

Предстои непрекъснато течащата (виж местата с водосбор в синьо) по улица Стефан Стамболов подземна река да се отклони от пътя и при основите на плануваната постройка на мястото на Гъбата.

Дали тази вода ще компрометира необратимо структурата на тази постройка или на близките къщи, дали ще се появят пукнатини и пропадания в близките постройките, дали те могат да станат рискови и необитаеми: това са въпроси, които бяха заметени под килима. Теренът не бе съответно обследван.

Изискваме общината да се преценява с конституционно обезпечените ни права на добра, здрава, безвредна градска среда, да работи транспарантно в името на публичните ползи.

Ние ще пожелаваме преразглеждане на Общия Устройствен План и възставаме против обезличаването на Варна! "



Стартира петицията за избавяне на знаковата баня " Гъбата " във Варна.

Това оповестиха от Асоциацията на Българска Асоциация за Термално Наследство, научи " Фокус ". Банята е единствена по рода си и в цялата страна, рядко надарено създание на арх. Кольо Христов, основано сред 1962 и 64 година на предишния век.

" Отдавна не работи като баня, десетилетия наред предумишлено е оставена да се разрушава, а в този момент желанията на алчни вложители са да я съборят и да построят следващия неопределен небостъргач. Трябва да ги спрем! Вашият автограф има значение!

С актуалната подписка настояваме да се запази една неповторима, бележита постройка, известна на всички варенци и посетители на Морската столица като " Гъбата ".

Молим тази специфична за Варна постройка да бъде още веднъж социализирана като публично пространство вместо да стане следващия неудобен жилищен блок, хотел, офис и по този начин нататък.

Официално молим вложителя " СВП ИНВЕСТ " ООД с шефове арх. Светослав Станиславов и Пламен Панайотов да преразледат желанията си и дружно с жителите на Варна да защитим това паметно архитектурно завещание. 

Категорично заявяваме, че мястото не е уместно за 12 етажна постройка!

От фондация Гея се ангажираме да спомагаме за ремонт и включване на постройка " Гъбата " като градско пространство с изключително значение за устойчивото, модерно и културно развиване на Варна. ", показват иницаторите на подписката. 

Междувременно във Facebook се провежда и събитие за жива верига за спасяването на " Гъбата ". 

" Заедно жителите на Варна заставаме против систематичното обезличаване на Морската столица от дейностите и бездействията на Община Варна: в това число кмет, основен проектант, общински съвет.

Заедно споделяме НЕ на сенчестото градско обмисляне без действителен спор с жителите! Ние изрично сме срещу унищожаването на емблематични здания за Варна!

Ще създадем най- огромната жива верига в града от баня Гъбата през Шахдома до хотел Одесос - ще осветлим по какъв начин се случват схемите, с цел да се противопоставим дружно на обезличаването на нашия град! ", разясняват уредниците на събитието.

Акцията ще се организира в събота от 11.30 часа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР