Гробът на Махса Амини, младата кюрдска иранка, чиято смърт породи

...
Гробът на Махса Амини, младата кюрдска иранка, чиято смърт породи
Коментари Харесай

Посегнаха на гроба на момичето, отприщило вълна от протести в Иран

Гробът на Махса Амини, младата кюрдска иранка, чиято гибел породи огромното протестно придвижване в Иран против политиците и религиозните водачи, беше вандализиран, съобщи Франс прес, като се базира на деятели и на юристи на фамилията на Махса.

Жената бе арестувана през септември предходната година за неспазване на наредбите за забулване в Иран. Тя умря няколко дни след задържането си, което отприщи вълна от митинги. В последните месеци те понижиха, само че все пак не престават спорадични протестни акции.

Мрежата за човешки права в Кюрдистан, основана във Франция, съобщи, че гробът, върху който е изписано кюрдското име на Махса Амини - Зина, е бил вандализиран. Стъклото, предпазващо фотографията на младата жена върху надгробната плоча, е било счупено. Братът на Махса Ашкан сподели, че на фамилията му е известно кои са нападателите, само че отхвърли даги разкрие. Той разясни, че управляващите преди този момент са попречили на фамилията да построи защитен заслон над гроба на младата жена, написа Българска телеграфна агенция.

Семейството и последователите на Махса Амини споделят, че тя е била убита с удар в главата по време на ареста, само че управляващите споделят, че гибелта й се дължи на сърдечна рецесия, провокирана от предишни нейни здравни проблеми.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР