Грипната вълна у нас ще достигне своя пик в края

...
Грипната вълна у нас ще достигне своя пик в края
Коментари Харесай

Очаква се грипната вълна да достигне своя пик през януари – февруари

Грипната вълна у нас ще доближи своя пик в края на януари – началото на февруари. Това предвижда основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев. Тази година има растеж на броя на хората, които са се ваксинирали – техният % е достигнал 4 при нормалните 2 – 3% за страната до момента.

Русе

Тази година грипният вирус се е появил с месец забавяне, само че такава е обстановката в цяла Европа – там заболеваемостта сега е към 6%. От през вчерашния ден е открит и първият случай в България.
доктор Ангел Кунчев – основен държавен здравен контрольор
„ Ако съдим по данните от Южното полукълбо, това, с което ще се срещнем, ще бъде един от двата вируса от група А – или Хонконг, по-добре познатият ни Н3N2, или новият Мичиган Н1N1. “
Според доктор Кунчев приятната изненада е, че тази година повече хора са се ваксинирали против грип, а неприятната – че е имало дефицит в аптечната мрежа.
доктор Ангел Кунчев – основен държавен здравен контрольор
„ Според мен известна роля изигра съществуването от тази година на един нов артикул – 4-валентна ваксина… Той включва, с изключение на двата А и един В вариант, включва втори В вариант от двете линии – защото при В варианта има 2 съществени линии – Виктория и Ямагата. “
Вече е късно за слагане на противогрипна ваксина, споделят експертите, тъй като на организма са му нужни към 3 седмици, с цел да построи антитела. Най-добрата профилактика в този момент е уравновесеното хранене и укрепване на имунитета.
доктор Ангел Кунчев – основен държавен здравен контрольор
„ Сега при почналата циркулация на вируса има заплаха срещата с дивия вирус да е по-рано, в сравнение с построяването на имунитет. “
Продължава да се работи върху предложенията за промени в имунизационния календар, сподели още доктор Кунчев. Родители упорствали да се включи ваксина против варицела, а съгласно лекари може да се редуцира броят на имунизациите БЦЖ против туберкулоза.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР