Грипната обстановка в страната се усложнява, но общонационална грипна ваканция

...
Грипната обстановка в страната се усложнява, но общонационална грипна ваканция
Коментари Харесай

Грипът настъпва. Къде има ръст на заболелите - Здраве

Грипната конюнктура в страната се усложнява, само че общонационална грипна почивка няма да се афишира, заяви министър

По думите му пик се чака до две седмици, а ограничения ще се вземат по райони от локалните здравни инспекции. В . Меджидиев акцентира, че не става въпрос за миналата коронавирус обстановка, а за елементарна грипна вълна, затова не се постановат специфични ограничения. Препоръчва се да се заобикалят закрити пространства, в които има скупчване на хора. Използването на защитни маски е пожелателно.

В кои области има растеж на заболелите от грип

Ямбол

Рязък скок на болните от грип и остри респираторни болести се регистрира в област Ямбол през последната седмица. Областта е на прага на грипна зараза, заяви пред публицисти шефът на Регионалната здравната ревизия (РЗИ) доктор Радостина Калчева.

Броят на заболелите се е нараснал до 267 на 10 хиляди души. Очаква се през идната седмица да доближи епидемиологичните стойности за региона от 321 на 10 хиляди души, посочи шефът на РЗИ Ямбол. По думите ѝ най-засегнати са дребните деца до 4 години, както и тези в ученическа възраст.

В педиатричното поделение на регионалната болница „ Св. Пантелеймон “ все още са заети 16 кревати, свободните са 7. „ Миналата седмица се наложи да увеличим броя на леглата от 18 на 23, защото имаше няколко дни с над 20 приети в болница деца “, сподели още доктор Калчева и посочи, че на болнично лекуване са главно деца до тригодишна възраст с диагнози бронхиолит, пневмония, ларинготрахеити. В момента са публикувани няколко типа вируси в района. Има един микс от вируси – грип А, грип Б, COVID-19 продължава да циркулира и да се популяризира ”, уточни шефът на РЗИ.

Плевен

В област Плевен също се регистрира нарастване на болните от грип и остри респираторни болести. За интервала от 2 до 8 януари заболеваемостта е 137 на 10 000 против 55,96 за последната седмица на предходната година, демонстрират данните на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) в Плевен.

Има повишаване на заболеваемостта, само че сме надалеч от епидемиологичните стойности, които за област Плевен са 264 на 10 000, разяснява за Българска телеграфна агенция доктор Илиян Минчев, шеф на здравната ревизия. Заетостта на леглата в детските отделения на лечебните заведения в региона във връзка с респираторните болести е към половината, добави той.

По думите на доктор Минчев най-засегнати все още са децата в начална ученическа възраст, минимум са заболелите във възрастовата група от 35 до 65 години, нарастване се следи и при по-възрастното население над 65 години.

Към момента случаи на грип в Плевенско са потвърдени единствено с бързи проби. Няма позитивна проба, която да е доказана в Националната референтна лаборатория. От здравната ревизия изпращат регулярно проби за тестване.

От РЗИ регистрират и леко повишаване при заболеваемостта от COVID-19. За една седмица новите случаи на болестта са 22. Петима са пациентите, които се лекуват в болница, само че те са неинтензивни. 

Ловеч

Двойно се е нараснала заболеваемостта от остри респираторни инфекции за седмица в Ловешка област, заяви за Българска телеграфна агенция шефът на Регионалната здравна ревизия доктор Росица Милчева. През миналата седмица заболеваемостта е 222, 9 на 10 хиляди население, при 113,07 на 10 хиляди за предходните седем дни.

„ В непрекъсната връзка сме с Регионалното ръководство на образованието и, в случай че се наложи, идната седмица ще свикаме съвещание на регионалния щаб по опазване на здравето. Когато стойностите на заболеваемостта приближат 300 на 10 хиляди население, към този момент будят паника. Това е границата, при която се афишира грипна зараза “, изясни доктор Милчева.

Предвид нараствания брой болни с остри респираторни болести от РЗИ са изпратени 10 проби в Националния център по заразни и паразитни заболявания, с цел да се посочи причинителят. Пробите са от деца, настанени в Детско поделение на ловешката болница. Тя сподели още, че на всички места в детските отделения в региона има засилен банкет на деца с остри респираторни болести и пневмония.

Над 10 % от учениците в региона отсъстват от учебно заведение по здравословни аргументи, заяви за Българска телеграфна агенция Иваничка Буровска, и.д. шеф на Регионалното ръководство на образованието (РУО) В Ловеч.

По думите ѝ максимален % от отсъстващите са първокласници – 12,3 на 100 от учениците, а минимален - в 7 клас – 8,6 %.

Забелязва се наклонност в учебните заведения в дребните обитаеми места броят на отсъстващите възпитаници да е по-голям. Буровска уточни като образец образователните заведения в селата Малиново и Голям извор. И в двете учебни заведения по здравословни аргументи не са на учебно заведение 33 % от учениците.

„ Засега обстановката е спокойна. Има основана организация при нужда да се премине към образование от разстояние в електронна среда “, сподели още Иваничка Буровска.

Варна

Изследванията демонстрират, че във Варна няма грипна зараза, а има остри респираторни болести , съобщи проф. Цонко Паунов - шеф на Регионалната здравна ревизия във Варна. В момента има 195 болни на 10 000 поданици. 

Утре, четвъртък) ще заседава Комисията, която би трябвало да реши дали равнището е задоволително за оповестяване на грипна зараза. Ако това стане, то ще бъде в края на седмицата.

Около 17 на 100 е броят на отсъстващите възпитаници заради болест в шестте учебни заведения на община Балчик, заяви радио Варна Най-висок е процентът в учебните заведения в селата Сенокос и Оброчище – към 20, а най-нисък – в Соколово (13 на сто).

За­бо­ле­вае­мост­та плав­но се по­кач­ва, ка­то има де­ца, кои­то бо­ле­ду­ват отпре­ди празниците и ве­че тре­та-чет­вър­та сед­ми­ца не по­се­ща­ват за­ня­тия. По ду­ми­те на уп­ра­ви­те­ля на бал­чиш­ка­та бол­ни­ца доктор Пла­мен Ди­мит­ров за­бо­ле­вае­мост­та се е по­ви­шила още по Но­ва го­ди­на. Вътрешно и детско отделения не престават да са цялостни.

главно учебно заведение " Христо Ботев " в село Аврен, Варненска област излезе в грипна почивка, заяви Българска национална телевизия. Децата са спрени от занятия за интервала 11-13 януари със заповед заповед на РЗИ поради високата заболеваемост. С грип и грипни признаци са 47% от учениците. По време на ваканцията няма да се организира отдалечено образование.

Шумен

Заради нарасналата заболеваемост от остри респираторни болести в Шуменска област през днешния ден заседава Областният действен щаб за битка с грипа и острите респираторни болести. Това сподели доктор Пепа Калоянова - шеф на Регионалната здравна ревизия в Шумен, за БНР. На него ще участват и представители на Регионалното ръководство на образованието. След съвещанието ще стане ясно дали учениците ще излязат в грипна почивка.

Все още умерено

Сливен

Област Сливен към момента не е достигнала сериозни равнища на заболеваемост от грип, съобщи Българска телеграфна агенция. Това разгласи Даниела Калева, шеф на Дирекция „ Надзор на заразните заболявания “ в РЗИ-Сливен. В момента заболеваемостта е главно измежду децата и учениците до 18-годишна възраст, и дейната възраст.

" Ще има повишение на заболеваемостта. Засегната е детската възраст, само че към момента не сме достигнали до епидемиологични равнища на заболеваемост. "

Заради направената през есента профилактична имунизация на най-възрастните поданици на региона при тях РЗИ регистрира минимум инфектирани.

Търговище

Епидемичната конюнктура в Търговищка област е естествена за сезона. Това съобщи за targovishte.bg глaвният ceĸpeтap нa Peгиoнaлнaта здpaвнa инcпeĸция д-p Mapин Йoвoв. Cледят ce отсъстващите възпитаници за грип и остри респираторни болести. Kъм мoмeнтa в peгиoнa ca peгиcтpиpaни двa cлyчaя нa гpип вид A.

Πo дaнни нa здpaвнaтa инcпeĸция, пpeз минaлaтa ceдмицa в oблacт Tъpгoвищe ca peгиcтpиpaни 26 ocтpи pecпиpaтopни зaбoлявaния и 37 ocтpи зapaзни зaбoлявaния.

Силистра

Близо 14 % от учениците в Силистренска област отсъстват от учебно заведение, оповестяват от Регионалното ръководство на образованието. Над 30% е заболяемостта единствено в две от учебните заведения в региона – в селата Брадвари и Паисиево. Със заболяемост до 10 на 100 са половината от образователните заведения. В останалите учебни заведения болните възпитаници са сред 11 и 20%, заяви БНР. Все още няма общини, в които се постанова въвеждането на общи ограничения.

Разград

Броят на заболелите от грип и остри респираторни болести в област Разград е повишен, само че към момента районът е надалеч от оповестяване на грипна зараза. Това сподели за Българска телеграфна агенция доктор Рени Кирякова, шеф на дирекция " Надзор на заразните заболявания " в Регионалната здравна ревизия.

Данните от последната седмица демонстрират, че заболеваемостта в региона е 116,32 на 10 000 души от популацията. Тя е по-висока от тази за миналата седмица и по-ниска от междинната за страната, която е 124,44 на 10 000. Най-много болни има измежду децата и учениците. През интервала няма болни хора във възрастовата група над 65 години. Регистрираните пневмонии са четири, като всички заболели са приети в болница.

За лабораторно проучване в Националната референтна лаборатория са изпратени 15 проби на пациенти от региона с респираторни болести. Пет от тях са позитивни за грипния вирус А (H3N2), а три проби са позитивни за A (H1N1), сподели доктор Кирякова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР