Григор Димитров започна участието си в Монте Карло с трудна,

...
Григор Димитров започна участието си в Монте Карло с трудна,
Коментари Харесай

Григор Димитров срещу още една млада звезда


Григор Димитров стартира присъединяване си в Монте Карло с сложна, само че заслужена победа над Бен Шелтън. Българинът обаче няма време за празнуване, защото през днешния ден му следва конфликт с друга от младите звезди в Тура – международният №42 Иржи Лехечка. Техният дуел обаче е единствено един мачовете, които ще проследим с нараснал интерес. Днешната стратегия предлага голям брой зрелищни конфликти, в които ще забележим някои от най-големите звезди в мъжкия тенис.

Григор Димитров – Иржи Лехечка (втори мач на „ Court Des Princes “, не преди 13:30)

След чудесния първи сет, който Григор Димитров изигра против Бен Шелтън – 6-1 за 32 минути, изглеждаше, че първата ни ракета няма да има съществени проблеми против международния №39. Това обаче не бе по този начин. Първата ни ракета пропусна 15 от 18-те си брейкпойнта в хода на мача и имаше потребност от три сета, с цел да надделее с 6-1, 3-6, 6-3.

Въпреки това обаче основанията за оптимизъм са налице, защото точно Монте Карло е един от шампионатите, в които някогашният №3 се усеща най-комфортно. Той доближи до полуфинал два пъти в предходните пет години, като предходната година отстрани Хуберт Хуркач и Каспър Рууд, който след това игра край на Ролан Гарос. Опитният българин сигурно ще извлече нужните поучения след компликациите против Шелтън, което е доста значимо, в случай че желае да реализира триумф против друга от младите звезди на Тура.

Иржи Лехечка бе №142 в света и дебютираше на шампионат от Големия шлем, когато жребият за главната скица на Australian Open 2022 го опълчи точно на Григор Димитров в първи кръг. Макар да претърпя проваляне от първата ни ракета, чешкият тенисист не стопира да се развива, като предходната година игра на Next Gen Finals, а понастоящем е със 100 позиции по-високо в ранглистата, в сравнение с бе в Мелбърн предишния сезон.

От началото на годината Лехечка се изкачи с 40 места в ранглистата, като на Australian Open записа първи „ мейджър “ четвъртфинал, а след това игра полуфинал в Доха, в който пропиля няколко мачбола против Анди Мъри. Вчера роденият в Млада Болеслав тенисист победи Емил Руусувуори (6-1, 7-5), само че все пак статистиката към момента не е на негова страна. Той е преодолявал първото затруднение на Мастърс единствено два пъти до момента, като в Индиън Уелс загуби от Андрей Рубльов, а в Маями отстъпи пред Лоренцо Сонего.

До момента Димитров и Лехечка са играли два пъти един против различен. След упоменатия конфликт на Australian Open, извоюван от първата ни ракета с 6-4, 4-6, 6-3, 7-5, чехът все реванш в първи кръг в Стокхолм, надделявайки с 6-4, 1-6, 7-6(5).

Тейлър Фриц – Стан Вавринка (трети мач на „ Court Des Princes “)

Тейлър Фриц не съумя да отбрани трофея в Индиън Уелс, отпадайки на четвъртфинал, само че все пак американецът има всички учредения да смята годината си досега за сполучлива. Той завоюва четири от петте си мача против играчи от Топ 10 на United Cup и бе с съществена заслуга са триумфа на Съединени американски щати, а след това игра най-малко четвъртфинал на всеки от ATP шампионатите, в които взе присъединяване, като завоюва купата в Делрей Бийч.

Евентуално мощно показване в Монте Карло е доста значимо за Фриц, защото три от общо петте му победи на клей предходната година пристигнаха точно в Княжеството. Ако успее да отбрани точките си тази седмица, американецът ще има чудесна опция да се изкачи в ранглистата преди Ролан Гарос.

От своя страна Вавринка бе съществено усложнен против Талон Грийскпор в първи кръг, само че по-добрата физическа кондиция на швейцареца се оказа решаваща и той победи с 5-7, 6-3, 6-4. След сложното начало на годината Stanimal последователно откри правилния темп и игра на четвъртфиналите в Ротердам и Марсилия, а след това доближи до осминафиналната фаза в Индиън Уелс и Маями.

Вавринка пази положителни мемоари от Монте Карло, защото точно тук завоюва единствената си Мастърс купа, побеждавайки поредно Давид Ферер и Роджър Федерер през 2014 година

До момента Фриц и Вавринка са играли два пъти един против различен, като и двата мача приключиха с победа за швейцареца. Той надви в първи кръг на Уимбълдън през 2016 година (7-6, 6-1, 6-7, 6-4), а две години по-късно се наложи на старта и в Токио (6-3, 6-4).

Предстоящият конфликт е значим и за Григор Димитров и неговите почитатели, защото точно в него ще бъде избран съперникът на първата ни ракета на възможния осминафинал.

Доминик Тийм – Холгер Руне (четвърти мач на „ Рение III “)

Доминик Тийм игра четвъртфинал в Ещорил, а при започване на седмицата победи Ришар Гаске в Монте Карло. Това значи, че австриецът преодоля първия си мач в два следващи шампионата за пръв път от октомври насам. Успехът над Гаске бе и първи за Тийм в Княжеството от 2019 година насам. Макар шампионатът да не е измежду най-успешните за Тийм, чието най-хубаво класиране е четвъртфиналът през 2018, статистиката му дава учредения за оптимизъм, защото той не е губил нито един от четирите си мача във втория кръг на конкуренцията.

Междувременно Холгер Руне стартира сезона с доста високи цели, само че действителността се оказа друга и след серия от незадоволителни резултати той постави завършек на взаимната си работа с Патрик Муратоглу. След ранното отпадане в Аделаида датчанинът игра осминафинал на Australian Open, само че по-късно претърпя проваляне на полуфинала в Монпелие, където бе първи подложен и главен любимец за купата.

Ако желае да се задържи в Топ 10, Руне ще би трябвало да повтори мощното си показване от миналогодишния сезон на клей, когато записа общо 21 победи. В този интервал скандинавецът завоюва първата си ATP купа (Мюнхен) и стигна до дебютния си четвъртфинал на Големия шлем (Ролан Гарос).

Предстоящият мач ще бъде първи сред Тийм и Руне.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР