Григор Димитров може да играе на АТП в София, ако

...
Григор Димитров може да играе на АТП в София, ако
Коментари Харесай

Министър Кралев: Борисов пръв започна да инвестира в спорта, усилията на Михайлов не трябва да се подценяват

Григор Димитров може да играе на АТП в София, в случай че има предпочитание
Интервю на министъра на младежта и спорта Красен Кралев в БЛИЦ. Министърът приказва пред Ивайло Крачунов

- Каква е оценката ви за 2018 година във връзка с спортните достижения и очаквате ли да се повторят и през 2019-а?

- Изпратихме най-успешната спортна година от доста време насам. И неслучайно, тъй като всичките промени и промени, големият труд, който поставяме, трудът на обособените федерации, най-сетне даде сериозен резултат. Видяхме възобновление на българската битка, видяхме една феноменална вълна от млади спортисти, които се показаха по най-хубавия метод на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. От 24 участника там успяхме да вземем 10 медала и 17 души се класираха в Топ 6 в спортовете си. Младите ни гении се показаха по превъзходен метод в Буенос Айрес.

- Очаквате ли тези достижения да възродят спорта измежду младежите в България?

- От доста време насам обръщаме внимание на младите спортисти у нас. Направихме редица съществени промени в системата на финансиране на федерациите, в системата на финансирането на елитните спортисти. Всички тези млади гении ще имат стипендия, не бих споделил заплата, тъй като са още в ученическа възраст. Да усетят, че и към тях страната се отнася както към експертите. Така беше и през последните 4 години, тъй като радикално променихме концепцията за проекто-олимпийския тим.

- Toва ще се отрази ли на финансирането?

- Федерациите, които имат по-големи триумфи през годината, имат нарастване. В Първа група федерации за финансиране, в която влизат бокс, битка, повдигане на тежести, волейбол, лека атлетика, таекуондо и художествена гимнастика, безусловно всички имат нарастване на бюджетите. Без волейбола, тъй като там малко се разминахме с упованията, които имахме с семейството ни на международното състезание. Представянето не беше това, което се очакваше от целия народ. Но за сметка на това дамите влязоха от втора в първа лига, так че има опазване на финансирането на волейболната федерация. Новото е, че каратето към този момент влиза в първа група след бронзовия орден от международното състезание, което Ивет Горанова съумя да завоюва. Тя е също извънреден спортист - единствено на 18 години. Смятам, че тя беше доста съществено подценена и ощетена в анкетата " Спортист на годината ", тъй като не съумя да попадне в Топ 10. Имаше и други спортисти, които заслужаваха, само че не им доближиха точки. Всички спортове от първа група демонстрираха напредък и това ще рефлектира върху бюджета им. Успехите на младежките олимпийски игри също ще се отразят на бюджетите на съответните федерации. От трета група имаме нарастване в катерене и алпинизъм, който към този момент e олимпийски спорт. Петър Иванов се показа доста мощно в Буенос Айрес, техният бюджет е повишен с над 30 %. Тенисът имаше изключителни триумфи при младите.

- БЛИЦ също поддържа напъните на младите гении. Направихме в партньорство с Министерството на младежта и спорта обща анкета " Спортист на България до 18 години за 2018-а ", за което ви благодаря. Как гледате на нашата ранглиста?

- От години моля да се обръща по-голямо внимание на гениите, тъй като имаме извънредно доста гении, само че ги губим във възрастта сред 18 и 22 години, когато е тежкият конфликт от прекосяването от кадетска възраст при мъжете и дамите. Обществото би трябвало да покаже, че вижда какво вършат тези младежи, с цел да защитят достойнството на България. И би трябвало да подхождаме с съответното почитание и почит към тях, в случай че желаеме да ги запазим за огромния спорт. Много е значимо да се вършат сходни aнкети - освен да се вършат, само че да бъдат оптимално правилни. Да няма деформиране, да няма лобиране дали един състезател принадлежи към даден клуб или към различен, както следим в някои от другите анкети. Тази форма на анкетата е забавна. Очаквам да забележим в действителност какво е мнението на читателите. Знам, че доста медии ви станаха сътрудници в анкетата, тъй че тя е оптимално справедлива. Хубаво е, че има сходни анкети, които да засвидетелстват уважението към младите, тъй като една същинска спортна звезда се основава от дребен. Трябва от дребни да свикнат с публичните отговорности, които имат.

- Mного от нашите спортисти сякаш подценяват България - по този начин беше със Сесил Каратанчева, в този момент и с Григор Димитров. Как си обяснявате това?

- Има и други български спортисти, които са бойкотирали националния тим. Всеки има право на независимо решение, това са огромни, зрели хора. Имат право на решение в кой шампионат, особено за тенисистите приказвам, да играят или да не играят. Това е тяхно решение, не бих желал да го разясня. Факт е, че през последните 4 години направихме нещо извънредно скъпо за българския спорт. От години българските почитатели мечтаеха да има професионален тенис шампионат от веригата АТП в България. Накрая фантазията им се сбъдна. Вече сме създали по този начин, че този шампионат да не зависи от представянето на съответен тенисист. Тази година се обрисува най-силният шампионат. Дори имаме упоритостите да спечелим премията за най-хубав АТП 250 шампионат в света. Това е изцяло действително, тъй като залата е отлична, организацията е отлична. Ще има голяма конкуренция от доста положителни имена. Тенисистите сами избират София, тъй като имат отлични рекомендации от сътрудниците си, които до момента са взели участие тук.

- В БЛИЦ разкрихме, че уредниците на София Оупън 2019 пазят една " уайлд кард ", която ще бъде дадена в последния миг. Възможно ли е тя да бъде за Григор Димитров?

- Всеки може, и Джокович може да я получи. Всичко зависи от желанието на тенисистите да вземат участие в шампионата. Все отново миналата седмица приключва Аустрелиън Оупън и тази " уайлд кард " може би се пази за някoй от огромните имена, които няма да доближи до финалната фаза в Мелбърн. Моята информация е, че Новак Джокович ще участва в България, в случай че не като участник, то ще даде няколко безвъзмездни уроци на нашите деца, и също да се включи в формалната част от шампионата. Организацията досега е съвършена. Чичо му Горан Джокович е шеф на шампионата, има голям опит, оправя се по ослепителен метод. Също и БФТенис натрупа сериозен опит при организирането на шампионати.

- Виждам и напъните на българското държавно управление да влага в инфраструктура и по-точно в градеж на спортни зали и планове за създаване на игрища. В същото време Виктор Орбан построи 14 стадиона в Унгария, допустимо ли е най-малко пет да бъдат построени у нас?

- Всичко е допустимо. Да не забравяме, че допреди първото държавно управление на Бойко Борисов, безусловно нито един държавен лев не беше вложен в спортна инфраструктура. Всичко беше амортизирано, в неприятно положение. Едва след 2010 година стартира да се влага в спортна инфраструктура. Това също е част от българския напредък в спорта, който следим през последната година. Защото, когато няма спортна инфраструктура, децата няма къде да упражняват. Амбициите и резултатите, които сме постигнали през последните години са доста огромни. Продължаваме да влагаме в спортна инфраструктура освен в огромните градове, само че и в доста дребни, които не са регионални центрове.

Най-големите и амбициозни планове са ни за семейството на юношески олимпийски игри през 2024 година в София, за което получихме покана персонално от президента на МОК Томас Бах, което в случай че се реализира ще направи по този начин, че Витоша ще има съвършена ски инфраструктура, което ще даде мощен подтик и на стопанската система и туризма в региона. Получихме покана от премиера на Гърция Алексис Ципрас за взаимно домакинство от четири балкански страни на международното по футбол 2030 година. Както и за 2028 година за домакинство на европейското състезание. Без значение дали ще спечелим тези състезания, радващото е, че уговорките, които имаме - за градеж на най-малко четири стадиона с потенциал от по 40 хиляди фенове, ще бъдат изпълнени от българското държавно управление.

- Възможно ли е страната да се включи с финансова поддръжка в реновирането на стадионите на ЦСКА и Левски?

- Не мисля, че може да се оказва помощ, не са упорствали до момента. С ЦСКА имаме диалог, имаме съглашение. Ще си възстановят стадиона със лични средства. Има доста неща, които свършихме с екипа на господин Ганчев и вървим към завършване на плана. Вярвам, че скоро време " армейците " ще се радват на нов стадион. Дайте да не насочваме диалога по посока Левски и ЦСКА. Важното е в София да има нов огромен народен стадион. Може да се реконструира " Васил Левски ".

- София може ли да семейства на Суперкупата на Европа?

- Възможно е. В политиката за провеждането на този шампионат е да се уголемява географията. При съществуването на стадион с потенциал от 40 хиляди, който да дава отговор на условията на УЕФА, несъмнено, че би трябвало елементарно да получим домакинство на Суперкупата. Да не подценяваме и мощните позиции на Боби Михайлов в УЕФА и ФИФА.

Много хора подценяват това, което е приключил за българския футбол и неговите позиции в интернационалните футболни институции. Най-важното е българските тимове да има къде организират срещите си - да има естествени игрища, охраняеми, с всички улеснения, с цел да може българските майки да водят децата си свободно на мачове. В момента това не може да стане поради неналичието на подобаваща инфраструктура.

Когато си оправим стадионите, тогава ще се смени и качеството на публиката, която следи българските мачове. Най-важното е децата да могат да гледат обичаните си спортисти, обичаните си футболисти, с цел да има на кого да подражават и да се възпламенят по обичания си спорт. Без подобаваща инфраструктура това няма по какъв начин да се случи./tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР