Греяното вино е традиционна зимна напитка, не само за България,

...
Греяното вино е традиционна зимна напитка, не само за България,
Коментари Харесай

Греяното вино ще ви стопли душата. Ето какво е задължително

Греяното вино е обичайната зимна напитка, освен за България, само че за целия европейски континент. Познато е надлъж и простор – както в мрачното Скандинавие, по този начин и в мъгливия Албион. За тази напитка предписания датират още от времето на Римската империя. В Средновековието затоплянето на виното е бил изключително известен способ за изчерпване на запасите от алената течност.

В готварска книга написана през 1500 година във Франция има рецепта за греяно вино от Бордо – кларе, което е подправено с мед, канела, кардамон и галангал. Една рецепта от 1660 г, написана от Робърт Мей в паметна за това време кулинарна книга в Англия, съдържа алено вино, канела, джинджифил, карамфил, индийско орехче, мацис (изсушената обвивка на индийското орехче, ароматът ѝ е по-мек от този на самото орехче), черен пипер, захар и сметана.

А една рецепта от идната година 1861 от Викторианска Англия е за напитка, наречена negus, сервирана след вечеря на децата. Тя включва порто, индийско орехче, канела, карамфил и малко вода.

Рецептите за греяно вино са многочислени, само че златното предписание е едно – в никакъв случай виното и подправките не би трябвало да бъдат оставени да заврат

Щом чуете шумът от загряващата се скъпа течност, разбъркайте и не ѝ позволявайте да заври. При температура от 78,4˚ С алкохолът се изпарява. Това ще направи вашата напитка безвкусна и ще се лишите от половината от сгряващия резултат.

Ето и още препоръки – не е наложително да вземете най-скъпото. Важното е да е плодово, да не е отлежавало в дъб. Най-подходящите сортове са мерло, зинфандел, плодово каберне или пък гъмза. Добре е да не прекалявате с количествата подправки. Можете да ползвате канела на пръчки, карамфил, звезден анасон, кардамон, индийско орехче, мацис, ванилови шушулки, черен пипер, джинджифил на прахуляк или пък свеж за по-пикантен усет.

Подходящи са следните плодовете и ядки – кора от лимон или портокал, резени лимон или портокал, ябълки, дюли, круши, стафиди, сушени смокини, белени бадеми. За подсладител използвайте мед, бяла, кафява захар, карамелизирана захар. А за повече компактност прибавете малко порто, мадейра, херес, марсала; водка, ром, бренди, коняк. И най-после една изпитана рецепта.

Ето от какви артикули имате потребност:
✔️ 1 бутилка плодово алено вино,
✔️ 1 ч. ч. порто или мадейра,
✔️ 7 зърна кардамон,
✔️ 7 карамфилчета,
✔️ 2 пръчки канела,
✔️ 3-4 резена джинджифил,
✔️ 1 пръчка ванилия,
✔️ 1 шепа стафиди,
✔️ 1 ч. ч. белени бадеми,
✔️ 15 см лента портокалова кора,
✔️ 3 с. л. мед,
✔️ 3 с. л. кафява захар,
✔️ ½ ч. ч. водка.

Начин на подготвяне:
Кората от портокал се набожда с карамфилчетата. Смесват се всички съставки без водката и всичко се загрява постепенно, до момента в който течността „ зашуми ”. Оставя се да постои, похлупена, за 1 час. Преди да се сервира, се загрява, без да завира, прибавя се водката и се налива в чаши. Във всяка чаша би трябвало да има по няколко бадема и стафиди.

Наздраве!

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР