Гръцкото правителство е съобщило по дипломатически път на Министерството на

...
Гръцкото правителство е съобщило по дипломатически път на Министерството на
Коментари Харесай

Гърция отваря ГКПП “Илинден-Ексохи” за товарен транспорт от 7 септември

Гръцкото държавно управление е съобщило по дипломатически път на Министерството на външните работи на Република България, че по гледище на българската страна, считано от 7 септември тазигодина Граничен контролно-пропусквателен пункт “Илинден - Ексохи” ще бъде отворен за товарен превоз. За това е взето политическо решение, което следва да бъде оповестено публично, оповестиха от Министерството на външните работи.

"Припомняме, че Министерство на външните работи поддържа справедливите претенции на българските превозвачи за възобновяване на свободното придвижване на хора и артикули, като не е спирало да упорства пред гръцките управляващи за това. За това упорства персонално пред гръцкия си сътрудник Никос Дендиас и вицепремиерът Екатерина Захариева ", означават от министерството. Затварянето на 22 юли на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Илинден-Ексохи “ има отрицателен резултат върху бизнеса и от двете страни на границата, изключително в подтекста на икономическата рецесия, провокирана от Ковид-19.

През Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Илинден “- „ Ексохи “ и Граничен контролно-пропусквателен пункт "Ивайловград "- "Кипринос " гръцките гранични управляващи не пропущат в двете направления никакви транспортни средства. Предварително оповестената възбрана за придвижване през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Илинден “- „ Ексохи “ трябваше да важи до 31 август.

Към момента е възобновено пропускането на товарни коли през Граничен контролно-пропусквателен пункт "Капитан Петко челник " – "Орменион " в двете направления.

На Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Маказа “ - „ Нимфея “ могат да минават лекотоварни коли до 3.5 тона.

На Граничен контролно-пропусквателен пункт "Маказа "- "Нимфея " и Граничен контролно-пропусквателен пункт "Капитан Петко челник "- "Орменион " гръцките гранични управляващи не пропущат пътуващи от 23:00 ч. до 07:00 ч. в двете направления, без значение от тяхната народност.
Влизането на туристи в Гърция е допустимо единствено през Граничен контролно-пропусквателен пункт "Кулата " – "Промахон " с негативен резултат на РCR тест за ковид, изработен през последните 72 часа преди идването. Документът би трябвало да е на британски език, да съдържа име и фамилия, номер на паспорт или персонална карта. Туристите могат да влизат в България на граничните пунктове „ Кулата “ и „ Маказа “.
До 31 август всички пътуващи към Гърция, без значение от тяхното поданство, би трябвало да имат QR код посредством попълване на електронни формуляри за локализиране PLF (Passenger Locator Form) на електронен адрес: Данните за контакт в Гърция се попълнят най-късно предния ден преди идването им в страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР