Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис поиска прошка от семействата на 57-те

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис поиска прошка от семействата на 57-те
Коментари Харесай

Влакова катастрофа в Гърция: Премиерът поиска прошка от семействата на жертвите

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис изиска амнистия от фамилиите на 57-те жертви на влаковата злополука. В обява във Фейсбук той написа, че през 2023 година в Гърция два влака, пътуващи в разнообразни направления, не може да се движат на една и съща жп линия и никой да не забележи.

Протестите в страната не престават следващ ден. Днес се оповестява за конфликти с полицията, откакто хиляди се причислиха към проява в столицата Атина. По данни на управляващите на демонстрацията са участвали 12 000 души. Някои от тях са запалили кофи за отпадък и са хвърляли бензинови бомби. Полицейските чиновници са дали отговор със сълзотворен газ и шокови гранати, като по този метод в границите на минути са съумели да разпилян тълпите на централния площад „ Синтагма “.

Съобщава се още, че протестиращите са пуснали стотици черни балони в небето в памет на умрелите, а някои от тях са държали надписи: „ Долу с правителствата-убийци “.

Припомняме, че на 28 февруари през нощта пътнически и товарен трен се блъснаха челно, откакто се озоваха на един и същи коловоз. Първите четири вагона на пътническия трен дерайлираха, като първите два са се запалили и са съвсем изцяло унищожени. Предполага се, че до нещастието се е стигнало вследствие на човешка неточност.

По-рано тази седмица на 59-годишния шеф на гарата в Лариса беше повдигнато обвиняване в непредумишлено ликвидиране по немарливост. Адвокатът му Стефанос Панцарцидис разкри, че клиентът му е признал, че част от отговорността за случая е негова. Но мнозина в Гърция гледат на него като на акцидент, която е предстояла да се случи, а профсъюзът на железопътните служащи упрекна държавните управления, че не са им обръщали внимание на предизвестията.

Към митинга на членовете на профсъюза се причислиха поданици на Атина и Солун, които са шокирани от мащаба на бедствието. На демонстрациите участваха и доста студенти.

„ Железопътната мрежа изглеждаше проблематична, с отпаднал и зле заплатен личен състав “, сподели студентът по медицина от Кипър Никос Сава пред организация AFP.

Машинисти в Гърция разясниха, че има дългогодишни проблеми с електронните системи, които би трябвало да ги предизвестяват за идна заплаха.

Министърът на превоза Костас Караманлис също подаде оставка като „ знак на почитание “ към починалите хора. Според него по този начин поема отговорността за неуспеха на кабинета да модернизира железниците в страната през трите години и половина, до момента в който е на власт.

Веднага след случая гръцкото държавно управление разгласи тридневен народен печал и сподели, че разноските за погребенията на жертвите ще бъдат платени от държавната каса.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР