Гръцките медии съобщават, че Гърция и Франция ще обявят днес

...
Гръцките медии съобщават, че Гърция и Франция ще обявят днес
Коментари Харесай

Гърция и Франция сключват военно споразумение

Гръцките медии оповестяват, че Гърция и Франция ще разгласят през днешния ден стратегическо отбранително съглашение.

В 10 ч. се чака министър председателят на Гърция Константинос Мицотакис и президентът на Франция Еманюел Макрон да създадат изказване от Елисейския замък в наличието на министрите на външните работи и на защитата на Гърция - Никос Дендиас и Николаос Панайотопулос. Ще бъде оповестено съглашение сред Атина и Париж за закупуване на фрегати и корвети, оповестява организация АНА-МПА.

Според информация на изданието Нюз ин договорката е на стойност над пет милиарда евро, а съглашението е от историческо значение за връзките сред Атина и Париж. Подробностите към договорката са били разисквани на вечеря нощес във френската столица. До сключването на съглашението се е стигнало откакто френската страна е предложила по-добра оферта както във връзка с цената, по този начин и по отношение на времето за предаването на военната техника, прецизира Нюз ин.

Важен детайл от съглашението сред Атина и Париж е задължението, в случай че някоя от двете страни бъде застрашена или провокирана, другата да й спомага с военни средства, отбелязва гръцкото издание. Това значи, че при положение на напрежение с Турция, Франция би могла да изпрати военни сили - самолети, кораби, сухопътни войски, с цел да бъдат предпазени суверенните права на Гърция, разяснява Нюз ин.

В изявление за гръцката държавна телевизия ЕРТ Мицотакис приказва за задълбочаване на съдействието сред Атина и Париж.

Помолен да разяснява обстановката в Егейско море, министър председателят отбелязва, че напролет е планувал " едно умерено лято " и не вижда причина " да нямаме една спокойна есен и една спокойна зима ".

" Има въпроси, по които можем да си сътрудничим с Турция ", споделя още гръцкият министър председател. " Турция знае доста добре кои са границите ни. Това не е граница единствено за Гърция, само че и граница на Европа ", показва Мицотакис в изявлението.

Гръцкият министър председател споделя, че няма желание да влиза в оръжейна конкуренция с Турция. По думите му пред Атина стои въпросът за рационализация на въоръжените сили.

" Ще предам мощни въоръжени сили на наследника ми ", отбелязва Мицотакис в изявлението.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР