Гранична полиция е направила изключение, като е пуснала бившия финансов

...
Гранична полиция е направила изключение, като е пуснала бившия финансов
Коментари Харесай

Пускането на Горанов - изключение за Гранична полиция, сочат правилата й

Гранична полиция е направила изключение, като е пуснала някогашния финансов министър Владислав Горанов да си тръгне от границата с търсен автомобил. Това излиза наяве от вътрешните правила на Гранична полиция, представени от . Според тях при определяне на търсен автомобил той би трябвало да бъде спрян и арестуван от дежурния граничар. Правилата не са обществено налични.

През почивните дни се разбра, че в петък Горанов е опитал да премине границата към Сърбия с " Тойота ", която е оповестена за търсене. Вместо колата да бъде арестувана на границата обаче, Горанов обръща и се връща навътре в страната, а когато по-късно се появява още веднъж на граничния пункт, само че с различен джип и съпроводен от началник на огромна автобусна компания, е пуснат да премине в Сърбия. Версията на Горанов е, че става дума за неточност, а " Тойота " -та е клонирана.

" Нещата не са толкоз елементарни, както се пробваха да ги обяснят някои ", разяснява през вчерашния ден вътрешният министър Бойко Рашков. Той изясни, че за държанието на граничните служители на реда тече инспекция. Резултатите от тази инспекция към момента не са оповестени, нито е ясно по кое време се чака тя да завърши.
 Според наредбата за граничните пунктове, качена на уеб страницата на " Гранична полиция ", органите за граничен надзор " разкриват и задържат извършители на държавната граница, търсени лица и транспортни средства на територията на Граничен контролно-пропусквателен пункт ". " Сега " чака отговори от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи за цитираните от " Свободна Европа " вътрешни правила, както и какъв е по принцип редът при определяне на търсени транспортни средства при инспекция на Граничен контролно-пропусквателен пункт - както какво се прави с колата и какви са последствията за лидера й.  
Според Закона за Министерство на вътрешните работи полицейските органи могат да изземват краткотрайно движимост, за която има сигнал за търсене. При отвод на лицето да съобщи движимостта тя се изземва с протокол и текат периоди, в които страната, издирваща движимостта, може да си я потърси от Министерство на вътрешните работи.

Еднакви случаи, друга развръзка

" Свободна Европа " споделя случай от 11 декември, еднакъв с този на Горанов, само че със напълно друга развръзка. Семейството на Кирилка Димитрова пътува към Турция, с цел да отиде на пазар в Одрин. На граничния пункт " Капитан Андреево " обаче излиза наяве, че колата им е оповестена за търсене от Интерпол. " Въпреки че граничарите демонстрираха схващане и ни споделиха, че от време на време се случват такива неща, просто ни смъкнаха от колата и я конфискуваха на място ", споделя Димитрова. " На нас не ни позволиха да се врътнем и да си тръгнем, както на Владислав Горанов ", добавя тя. По думите ѝ откакто се открива, че тяхната кола е търсена, като тази на Горанов, процедурата трае към час. " Отбихме настрана, разгледахме документите, направиха оглед на колата, както си е разказано в техните процедури и ни споделиха или да се обадим на някого да ни вземе, или да си вземем рейс до София ", споделя дамата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР