Грандиозният план на Китай да налее стотици милиарди долари в

...
Грандиозният план на Китай да налее стотици милиарди долари в
Коментари Харесай

Новият път на коприната може да създаде проблеми на редица страни

Грандиозният проект на Китай да налее стотици милиарди долари в пристанища, железопътни линии и други планове в Азия, Европа и Африка може да сътвори големи проблеми по обслужването на дълга на по-малките страни, демонстрира нов отчет на Center for Global Development, представен от CNN.

 

Заемите по самодейност " Един път. Един пояс " " доста ще прибавят към риска от дългово злополучие " за осем страни, в това число Пакистан, Черна гора и Джибути.

" Инициативата дава нещо, от което страните обезверено се нуждат - финансиране за инфраструктура. Но когато става въпрос за подобен вид заеми, и от доста може да боли глава ", споделя Джон Хърли, съавтор.

Към момента максимален е рискът в Пакистан, който ще получи заеми на стойност към 50 милиарда $ за инфраструктура и енергийни планове. Една от аргументите е относително високите лихви, на които Пекин отпуска заемите.

Авторите са се пробвали да измерят и растящата задлъжнялост на страните към Китай, само че показват, че Пекин не рапортува задграничните заеми " систематично или транспарантно ". Те въпреки всичко показват, че 82% от външния дълг на Джибути е към Китай, към края на 2016 година.

За Киргистан делът може да скочи от 37% до 71% в идващите години. Сред останалите страни, посочени като уязвими, са Лаос, Малдивите, Монголия и Таджикистан. Ако която и да е от тях се изправи пред неизпълним проблем да изплати дълга си, Китай застава в мощна позиция да въздейства върху стратегическите им решения или даже да получи надзор върху значима инфраструктура.

През 2011 година Китай се съгласи да отпише дълг на Тажикистан в подмяна на противоречива територия. Миналата година пък Пекин реализира съглашение с Шри Ланка по отношение на 8 милиарда $ заем, като си обезпечи 99-годишен надзор върху новопостроено пристанище./ Money.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР