Гражданските самолети са лесно проследими с използване на достъпни инструменти(снимка:

...
Коментари Харесай

Twitter бот следи самолетите на руски олигарси


Гражданските самолети са елементарно проследими с потребление на налични принадлежности
(снимка: CC0 Public Domain)

Късно вечерта в последния ден на януари Airbus A340-300 излетява от интернационалното летище Мюнхен в Германия. Възможно е самолетът да е бил празен, в случай че не броим екипажа, само че най-вероятно е превозвал пасажер, искащ бързо да напусне града.

Самолетът е благосъстоятелност на съветския олигарх Алишер Усманов, за който е известно, че обича да посещава минерални извори в Баварските Алпи. Към момента на излитането обаче на съветските предприемачи към този момент е неразрешено да пътуват в Европейския съюз.

Двадесет минути след излитането бот в Twitter оповестява, че самолетът на Усманов се е насочил на изток. Часове по-късно машината каца в Ташкент, столицата на Узбекистан, родния град на Усманов, споделя.

Ботът е дело на американски юноша, който наскоро се прочу по целия свят с това, че създаването му. „ Хората ме питат за Путин от известно време. Искат да знаят дали могат да го проследят ”, споделя 19-годишният, студент в Университета на Централна Флорида, пред NBC News.

Самолетите на Путин явно не прекарват доста време във въздуха, само че свръхбогатите олигарси наподобява летят много. Ботът @RUOligarchJets следи общо 46 самолета. Публикува актуализации всякога, когато някой от тях излетява или каца. 46-те самолета са притежавани или наети от малко над 20 съветски олигарси.
още по темата
Данните за лайнерите идват от ADS-B Exchange – уебсайт, който събира данни от авио-ентусиасти, които употребяват лично съоръжение за наблюдаване на придвижването на самолетите.

Ботът на Sweeney е вероятен с помощта на системата за автоматизирано наблюдаване и лъчение ADS-B, която е нужна за доста самолети, летящи в Съединени американски щати и Европейски Съюз. В рамките на тази система самолетите употребяват GPS и бордовите си датчици, с цел да пресмятат и от време на време да предават данни за своята позиция, надморска височина и скорост.

Всеки с подобаващ правоприемник може да слуша излъчените доклади. Системата революционизира контрола на въздушното придвижване, предоставяйки точни данни за местоположението и скоростта на самолетите всяка секунда.

ADS-B приемници могат да бъдат купени за няколкостотин $. Сайтът ADS-B Exchange пък има малко управление, което изяснява по какъв начин хората могат да свържат тези приемници към и да споделят данни със уеб страницата.

Това, което прави бота на Суини забавен, е че събира данните от ADS-B и споделя резултатите в Twitter, една от най-посещаваните обществени мрежи. На фона на военния спор сред Русия и Украйна публикуването на сходна информация е забавно за мнозина, а някои позволяват, че @RUOligarchJets може даже да „ послужи като форма на разузнаване с отворен код във войната ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР