Граждански организации поискаха Народното събрание незабавно да започне процедури по

...
Граждански организации поискаха Народното събрание незабавно да започне процедури по
Коментари Харесай

Граждани искат от НС да подмени състава на държавните органи с изтекъл мандат

Граждански организации желаеха Народното събрание неотложно да стартира процедури по желание на органи с изминал мандат. В послание към управлението на Народното събрание и ръководителите на парламентарните групи подписалите се упорстват да се одобри времеви график и да се стартира от органите, които най-дълго са отвън законоустановения мандат. Процедурите да не престават най-малко 3 месеца от номинацията до избора, „ което би дало опция на професионални общности, медии и гражданско общество да се срещнат с препоръчаните номинации и техните концепции “, се упорства в писмото, публикувано от Българския институт за правни начинания (БИПИ).

Да бъде направен разбор на бранша, за който съответният орган има пълномощия, както и разбор на годишните доклади на органа и да се вкара „ наложително условие номинираните претенденти да показват писмена и обществена идея за ръководство на органа “, се желае още в писмото, подписано от Българския институт за правни начинания, Антикорупционния фонд, Асоциацията на европейските журналисти-България, Български юристи за правата на индивида, Български Хелзинкски комитет, Български център за нестопанско право, Институт за пазарна стопанска система, Институт за развиване на обществената среда, Програма „ Достъп до информация “, Центъра за демократични тактики и Центъра за оценка на въздействието на законодателството.

От неправителствените организации упорстват да бъде основана непрекъсната парламентарна комисия по избора на органи, която да провежда процедурите и която да заседава взаимно с ресорна/и комисия/и за чуване на претендентите. Към нея да се сътвори съвещателен цивилен ръб, който да дава мнение за професионалните и етични качества на номинираните претенденти, пишат още организациите.

Те упорстват да се планува опция медии, цивилен организации и представители на академичната общественост да задават писмени и устни въпроси по време на чуването на претендентите, както и да се направи задълбочена инспекция на професионалните и етичните им качества, в това число и посредством условие на информация от други институции и организации.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР