На сцената на конкурса са пяли Селин Дион, Манескин и

...
На сцената на конкурса са пяли Селин Дион, Манескин и
Коментари Харесай

Швеция се готви за Евровизия 50 години след победата на ABBA

На сцената на състезанието са пяли Селин Дион, " Манескин " и Кончита Вурст
В Европа е пролет - време за годишното разцъфване на спектакъла и звука, прочут като конкурс за ария на " Евровизия ", съобщи Асошиейтед прес.

Домакин на 68-ото издание на конкуренцията, която ще се организира през май, е шведският град Малмьо. Тази година реализатори от 37 страни ще се борят за поп короната на континента в тази приказност на положителното въодушевление, която - не всеки път сполучливо, се стреми да загърби интернационалните спорове и разделяне.

Не е нужно човек да е в Европа, с цел да гледа състезанието или да взе участие в избора на победител.

От една страна всичко е просто - " Евровизия " е интернационално съревнование за поп музика. В него реализатори от страни от цяла Европа и няколко страни отвън нея се съревновават в предавания онлайн по малкия екран конкурс, с цел да бъдат короновани като негови първенци.

" Евровизия " обаче е и нещо доста повече - празник на разнообразието, националната горделивост и радостната мощ на попа. И обилие от искра.
 Снимка: АР/БТА
Започнала през 1956 година, с цел да насърчи единството след Втората международна война, " Евровизия " се трансформира в честване на поп музиката с положително въодушевление и аудитория от стотици милиони фенове по целия свят.

С присъединяване на едвам седем страни първоначално, състезанието се разрасна до съвсем 40, включвайки и страни отвън Европа като Израел и Австралия.

Сега той е прочут с разнородни песни, постоянно придружени от ефектни костюми и грандиозни постановки.

Пол Джордан, специалист по състезанието, прочут като " доктор Евровизия ", споделя, че съревнованието е съвсем неописуемо по повод своите " мащаб и полуда ". Самият той го оприличава на музикална версия на Олимпийските игри.

Тази година надпреварата ще се организира в Малмьо, Южна Швеция, с два полуфинала на 7 и 9 май, последвани от огромния край на 11 май. По традиция хазаин на песенния конкурс е спечелилият от миналата година. Швеция победи през 2023 година с балада Tattoo на поп дивата Лорийн. С това успехите на скандинавската страна стават седем, колкото и на предходния едноличен рекордьор Ирландия.
 Снимка: Getty Images
Тази година се навършват 50 години от най-емблематичния миг на " Евровизия " - успеха на АББА в състезанието през 1974 година с песента Waterloo.

Триумфът изстреля групата от Швеция към върховете на славата и даде подтик на шведската музикална промишленост.

Феновете се надяват на появяването на супергрупата в Малмьо, макар че това е малко евентуално.

Мотото на " Евровизия е " обединени от музиката " и уредникът - Европейският съюз за радио и телевизия, се стреми да държи политическите разделения отвън състезанието, въпреки че не всеки път съумява.

Русия получи възбрана за присъединяване на " Евровизия " след нахлуването си в Украйна през 2022 година Миналогодишният конкурс се организира в британския град Ливърпул, защото Украйна - спечелилият от 2022 година, беше във война.

Тази година пропалестински деятели и някои музиканти приканиха уредниците да откажат присъединяване на Израел поради войната в Газа.

Израел не беше отхвърлен, само че беше заставен да промени текста на песента October Rain на представителката си Еден Голан, считайки го за прекомерно политически, което е в прорез с разпоредбите на състезанието.
 София Мюзик Ентърпрайсиз
Миналия месец " Евровизия " одобри 20-годишната Голан да взе участие с друга ария - Hurricane, която употребява същата музика, само че с друг текст.

По-рано през месеца уредниците на " Евровизия " осъдиха като " неприемливи " целенасочените акции в обществените мрежи против участващи в песенния конкурс реализатори, във време, когато към представителката на Израел бяха отправени закани.

Пропалестински групи възнамеряват демонстрации в центъра на Малмьо по време на седмицата на " Евровизия ", надявайки се да привлекат хиляди протестиращи от Швеция и прилежащите страни.

От локалната полиция споделиха, че плануват " строги " ограничения за сигурност, като шведските чиновници на реда ще получат поддръжка от свои сътрудници от Дания и Норвегия.

Сложната система за гласоподаване на " Евровизия ", която присъжда точки от журита, формирани от експерти в музикалната промишленост, както и от фенове в цяла Европа, прави спечелилите мъчно предвидими.
 Снимка: АР/БТА
Джордан отбелязва, че преди е имало " типично " звучене на " Евровизия " - триминутна поп ария на британски със промяна на тоналността, само че състезанието в този момент е доста по-разнообразен. Голяма част от реализатори пеят на родните си езици, черпят ентусиазъм от фолклорните си обичаи или употребяват обичайни принадлежности.

Победителите също са разнородни - от канадската певица Селин Дион, която се състезава за Швейцария през 1988 година, до финландските метъли със страховити маски " Лорди " през 2006 година, брадатата австрийска дама Кончита Вурст през 2014 година, италианската рок група " Манескин " или украинската фолк-рап група " Оркестър Калуш " през 2022 година

Сред любимците на букмейкърите тази година е небинарният реализатор Немо, който ще показа Швейцария с парчето The Code, и участникът от Хърватия Baby Lasagna и неговата ария Rim Tim Tagi Dim - комбинация от фолклорни, рок, рап и електронни ритми.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
Англия, която не е печелила " Евровизия " от 1997 година, разпорежда очакванията си на шеметното поп парче Dizzy на Оли Александър, написа Българска телеграфна агенция.

Страната-домакин Швеция ще бъде показана от еднояйчните близнаци Маркус и Мартинус - които, колкото и да е объркващо, са родом от Норвегия. Те ще изпълнят песента Unforgettable.

Конкурсът ще бъде излъчен от националните телевизионни оператори в участващите страни, по стрийминг услугата Peacock в Съединени американски щати и по канала на " Евровизия " в Ютюб. Зрителите в Съединени американски щати и други неучастващи страни могат да гласоподават онлайн или посредством приложението на състезанието, до момента в който феновете в участващите страни могат да гласоподават и по телефона или с текстово известие.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР