Гражданите се нуждаят от защита на личните данните и предпазни

...
Гражданите се нуждаят от защита на личните данните и предпазни
Коментари Харесай

ЕП: Приложенията за проследяване трябва да са доброволни и недискриминационни

Гражданите се нуждаят от отбрана на персоналните данните и защитни ограничения за дискретност във връзка с новите приложения за смарт телефони, употребявани за справяне с разпространяването на пандемията от ковид, безапелационни са евродепутатите.
В пленарния спор през днешния ден членовете на Европейския парламент(ЕП) означиха, че дружно с други ограничения, свързани с COVID-19, като обществено разграничаване, маски и проби, приложенията за следене на контакти могат да оказват помощ за справяне с разпространяването на пандемията. Въпреки това множеството членове на Екологичен потенциал акцентираха, че би трябвало да се подсигурява сигурността на персоналните данни и персоналния живот на жителите, когато става въпрос за потреблението на тези приложения. Повечето страни от Европейски Съюз към този момент са пуснали или имат намерение да пуснат мобилно приложение за следене, предопределено да наблюдава лица, които са инфектирани или са изложени на риск от заразяване с вируса.
Евродепутатите подчертаха, че приложенията за следене би трябвало да бъдат в действителност доброволни, недискриминационни и транспарантни. Използването на приложението би трябвало да бъде строго лимитирано до следене на контакти и данните би трябвало да бъдат изтрити незабавно щом обстановката разрешава. Евродепутатите също подчертаха нуждата от съгласуван метод при създаването и потреблението на приложенията, с цел да се подсигурява тяхната трансгранична оперативна съгласуемост.
Комисарят Дидие Рейндерс и хърватският държавен секретар Николина Брняц споделиха мнението на членовете на Екологичен потенциал по отношение на нуждата да се подсигурява, че жителите могат да се доверят на сигурността на приложенията. Г-н Рейндерс отговори на опасенията на евродепутатите, като акцентира, че националните органи ще работят взаимно с органите на Европейски Съюз за отбрана на данните, с цел да подсигуряват, че приложенията за следене подхождат на настоящите закони на Европейски Съюз за отбрана на данните и персоналния живот. Той също по този начин акцентира, че Комисията се стреми да подсигурява общ метод сред страните от Европейски Съюз, тъй че приложенията да са оперативно съвместими.
Припомняме, че в резолюция, призната на 17 април, ЕП акцентира, че националните органи и органите на Европейски Съюз би трябвало напълно да съблюдават законодателството за отбрана на данните и персоналния живот. „ Мобилните данни за местоположение могат да бъдат обработвани само в сходство с Директивата за правото на цялост на персоналния живот и електронни връзки и Общия правилник по отношение на отбраната на данните (ОРЗД) “, гласи резолюцията..
На 16 април Комисията публикува насоки на Европейски Съюз за потребление на мобилни приложения за следене на контакти и предизвестие, а на 13 май насоки за оперативна съвместимост за утвърдени мобилни приложения за следене на контакти
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 14 май
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР