Граждани на България са сред 66-мата чуждестранни граждани, които са

...
Граждани на България са сред 66-мата чуждестранни граждани, които са
Коментари Харесай

Българи са евакуирани от Судан заради военния конфликт

Граждани на България са измежду 66-мата задгранични жители, които са евакуирани от Судан поради следващата ескалация на военния спор.

Информацията беше обявена от Министерството на външните работи на Саудитска Арабия, което показва, че са евакуирани 91 техни жители и 66 души от други 12 страни.

Освен България измежду тях са Катар, Обединените арабски емирства, Египет, Тунис, Пакистан, Индия, Бангладеш, Филипините, Канада и Буркина Фасо. Повече данни за самоличността им към този момент не се оповестяват.

От Катар към този момент благодариха на Саудитска Арабия за помощта при превозването на техните жители до Джеда. Засега няма публична информация от българското Министерство на външните работи.

Армията на Судан е предоставила " нужната помощ " за по-лесното и безвредно евакуиране на чужденци " в отговор на апелите на доста държавни ръководители ".

" Евакуацията на всички дипломатически задачи, чиито страни са създали такова питане, се чака да стартира в идващите часове. Съединени американски щати, Англия, Франция и Китай ще изтеглят своите дипломати и жители с военни самолети, които принадлежат на техните въоръжени сили от Хартум и това се чака да стартира неотложно ", се споделя още в информацията на армията на Судан, представена от CNN.

Около 1500 жители от Европейски Съюз се намират на територията на страната, оповестява представител на Европейската комисия.

Причината за незабавното овакантяване на Судан са възобновените боеве сред формалната войска и групировката, ръководена от Мохамед Хамдан Дагало.

Двете групи са някогашни съдружници, сред които избухва напрежение при договарянията за консолидиране на групировката в армията на страната като част от проектите за възобновяване на демократично ръководство.

Дагало е роден през 1974 година и се е занимавал с търговия с камили през 90-те, преди да стане част от милицията Джанджауид и да се трансформира в един от най-богатите хора в страната, превземайки надзор върху златните мини.

През 2019 година митинги в Судан доведоха до свалянето на автократа Омар ал-Башир. Две години по-късно армията и силите на Далаго направиха боен прелом, като в последните месеци започнаха договаряния за завръщане към цивилно ръководство.

Конфликтът сред командирите на двете сили обаче торпилира този преход.

Судан е третата най-голяма страна по територия в Африка. Близо 20 000 бежанци от Судан са минали в прилежащ Чад за миналата седмица на престрелките. Боевете са достигнали и Хартум в събота, като CNN цитира данни за пукотевица и детонации наоколо до президентския замък.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР