Градската среда се развива и архитектите вкарват все по-нестандартни идеи

...
Градската среда се развива и архитектите вкарват все по-нестандартни идеи
Коментари Харесай

Къща-кораб в Остромила влезе в топ 5 на най-нестандартните...

Градската среда се развива и архитектите вкарват все по-нестандартни хрумвания в образа й. Така в последните години у нас е появиха къща-охлюв, която е издигната с най-лекия бетон на света. Екипът на I/O Architects сътвори един замайващ план за къща-наблюдателница, а морската ни столица Варна влезе напряко в Гинес със странната си дентална клиника, която прилича буквата D.

Пловдив също участва в тази спонтанна ранглиста с нови смели структури, откакто в покрайнините на града арх. Георги Кафелов проектира къщата-кораб, която наподобява по този начин, като че ли е излязла от футуристична версия на „ Карибски пирати “.

Кораб „ акостира” в покрайнините на Пловдив



На броени минути от центъра на Пловдив, в квартал „ Остромила”, е дебаркирал същински морски транспортен съд. Необичайната форма на постройката е до​сущ като на кораб, а огромна част от фасадите са изпълнени с ръждива ламарина " Кортен " - патинираща стомана с нараснала резистентност против атмосферна разяждане. Атрактивната фамилна къща в кв. " Остромила " 87 в Пловдив е по план на арх. Георги Кафелов. Инвеститор и реализатор е компания " М Арт Билдинг ".

Кортеновата стомана (Cor-Ten) се появява в Съединени американски щати

през 30-те години на предишния век.

Първоначално от нея произвеждали железопътните вагони, които не е можело да бъдат третирани с антикорозионни покрития. Cor-Ten е стомана с нараснала резистентност против атмосферна разяждане. В процеса на производството й в течната стомана се прибавят детайли като фосфор, мед, хром, никел, молибден, с които се покачва устойчивостта й. Цветът на патината може да бъде от светлооранжев, през светлокафяв, до доста тъмнокафяв с лилав нюанс съгласно времето и изискванията на експозиция на структурата. Със състаряването си материалът Cor-Ten стартира да наподобява архитектурно още по-добре, а това качество е изключително значимо за приложението му в строителството.

Observation House, или къщата-наблюдателница

Екипът на I/O Architects зашеметява с този план за Observation House. Къщата се намира в Североизточна България, на върха на рид, от който се открива спираща дъха панорама към близките поляни и гори. Къщата за наблюдаване се намира в селскостопански регион в Североизточна България. Тя попада на върха на рид в края на селото. Фактът, че към нея няма близки здания, а стените на всекидневната в действителност са витрини с 360-градусова панорама, я трансформира в един хубав дом-наблюдателница, нехарактерен за нашите ширини. В интериора доминират дървени повърхности, тъмни мебели и ретро килими, които основават в допълнение възприятие на уют.

Сграда с форма D вкара Варна в Гинес



Морската столица Варна стана дом на най-голямата постройка в света с формата на буквата D. Така тя влезе в върховете на Гинес.

Всъщност тези неповторима постройка е дом на една от най-големите дентални клиники в Европа. Висока е 15 метра, на 5 етажа, с 57 кабинета и 5 хиляди квадратни метра повърхност. Това я прави най-високата в света с формата на писмен знак. Идеята се заражда още през 2020 година

За да се стигне до влиятелното отличие обаче, постройката е била обект на доста инспекции. Освен че е най-голямата в света по този индикатор, тя разполага и с редица други преимущества - като слънчеви панели и пречиствателни филтри на въздуха. В периферията на клиниката има бамбукова гора. Така новият рекордьор на Гинес към този момент популяризира както България, по този начин и морската столица.

Къща-охлюв оглави ранглиста за „ Най-странните здания в света”



„ Човек цялостен живот си носи къщата на гърба ", е философията на инженер Симеон Симеонов и той я следва, когато прави своята къща-охлюв. Странната сграда оглави класацията „ Най-странните здания в света” през 2012 година и се намира на бул. „ Симеоновско шосе " в столицата. Авторът <210> обаче има забавен принос към строителството - реализира най-лекия бетон на света, който е 4 пъти по-лек от водата. Това прави къщата неповторима, тъй като този тип бетон има невероятни топлоизолационни, шумоизолационни и хидроизолационни качества. Къщата съставлява пъстър охлюв, а облите <210> форми са изваяни от полимербетон. За да реализира заоблените форми на чудната къща, Симеон Симеонов пък употребява кофраж от триъгълници, вместо нормалния от правоъгълници и квадрати. Нейната енергийна успеваемост е 8 пъти по-висока от тази на санирана постройка. Разперилата криле калинка на покрива служи за капак на комина. А рогата на охлюва в действителност са гръмоотводи и в това време служат за осветяване. Любопитното е, че още при градежа на къщата на два пъти светкавици удрят въпросните рога, без да им се случи нищо, тъй като заземяването е изпълнено от инженера по европейски стандарт.

Обичате мощните преживявания? Купете си тази палатка



Най-малкото тъй като в нея има… българска диря. Слага я дизайнер​ът Кърк Кирчев. И по този начин, английският дизайнер и откривател Алекс Шърли Смит измисли палатка, която се окачва за близките дървета. Тя е същинска фантазия за феновете на палатките - прилича затрупан хамак и поема товар до 400 кг, т.е. до трима души с оборудването им (или двама възрастни с две деца). Така че в случай че не обичате да разчиствате земята от клони и пълзящи твари, с цел да разпънете мобилния си дом, имате решението! Може да ги употребявате за спане, четене на книги или релаксация. Палатките, с които можете да спите във въздуха, костват 350 $, само че могат да се вземат и чартърен. Прототипът на палатката Tentsile става известен още през 2012 година, само че е приключен като артикул едвам в края на предходната година. Това става, откакто към плана е притеглен дизайнерът Кърк Кирчев. Българинът е приключил Софийската художествена гимназия през 1993 година и колежа по изкуства и дизайн „ Сейнт Мартинс “ през 2002 година
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР