Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков свърза обявената в Русия частична

...
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков свърза обявената в Русия частична
Коментари Харесай

Песков: Частичната мобилизация е свързана с действията на НАТО срещу Русия

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков свърза оповестената в Русия частична готовност с това, че Москва се сблъсква с военния капацитет на НАТО .
Отговаряйки на въпроси на публицисти, представителят напомни през днешния ден какво е споделил предходната седмица - че не става и дума за цялостна готовност. " Президентът (на Русия Владимир) Путин описа в обръщението си по какъв начин са се трансформирали изискванията в хода на специфичната военна интервенция . Именно президентът Путин описа, че в този момент ние де факто се сблъскваме с военния капацитет на НАТО и редица други вражески страни ", съобщи Песков, представен от ТАСС. Путин не е провеждал никакви телефонни диалози с задгранични водачи преди днешното си послание към руснаците, сподели представителят на Кремъл.

В указа, подписан през днешния ден от съветския президент, има една поверителна точка - номер 7. Във версията на документа, оповестен на уеб страницата на Кремъл, тази точка е пропусната, а във версията, появила в портала за юридическа информация, е обозначена като " за служебно ползване», отбелязва съветският опозиционен уебсайт Медуза. Според него в 7-ма точка се приказва за количеството на мобилизираните.

Запитан за тази точка, Песков сподели, че не може да даде информация, тъй като тя е " за служебно прилагане ". Не пожела да отговори и на въпроси за какво е била засекретена, а препрати към изявлението на министъра на защитата Сергей Шойгу за приканване на " до 300 000 души ".
Песков сподели, че към този момент не е информиран дали от готовност ще бъдат освободени сътрудниците на президентската администрация по прилика с депутатите и сенаторите. Руското държавно управление ще разгласи " доста скоро " кои категории жители ще бъдат освободени от частичната готовност на резервисти с военни специалности, сподели той, представен от Ройтерс.

Говорителят на Кремъл отхвърли да разяснява и опцията за затваряне на границите, с цел да се предотврати вероятно отклонение от военна работа. Днес се появиха информации за внезапно увеличение на  покупките на еднопосочни билети за тръгване от Русия. Попитан дали Русия ще затвори границите си за подлежащите на готовност, представителят сподели: " Не мога да отговоря на този въпрос... Има съответните разпореждания в настоящото законодателство ".
Песков съобщи също, че съветското държавно управление скоро ще дефинира на кои жители ще бъде разрешено да отсрочат явяването за военна работа при частичната готовност.

Говорителят на Кремъл предложи на шефа на европейската дипломация Жозеп Борел да обърне внимание на закононарушенията, осъществени по думите му от украинските управляващи в Донбас, като се стартира от 2014 година, и чак по-късно да приказва за образуване на арбитражен съд против военните нарушители. Така Песков реагира на самодейността на европейския политик, подкрепил основаването на самостоятелен арбитражен съд за " привличане на руснаците към отговорност " за дейностите им в Украйна. " Като цяло бихме желали да препоръчаме на европейските дипломати да извърнат внимание, започвайки от 2014 година, на закононарушенията на украинския режим, които могат и би трябвало да станат мотив за същия този арбитражен съд, за който приказват европейците ", сподели Песков.

Страната е подготвена да стартира частичната готовност , съобщи през днешния ден на съвещание на колегията на министерството на защитата министърът Сергей Шойгу и означи, че е пристигнало време на процедура да се употребява опитът, насъбран в годишните стратегически учения. " Директивата е подписана от мен, дилемите са разпределени по всички субекти (на Руската федерация), напътствията на генералния щаб за реда на осъществяване на мобилизационните мероприятия във войските и силите са дадени ", сподели министърът.

Решението да се усили от 1 януари 2023 година на числеността на съветските въоръжени сили със 137 000 военнослужещи е подбудено от курса на западните страни отпред със Съединени американски щати за въздържане на Русия и нейните съдружници, сподели Шойгу.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР