Готови са резултатите от пробите, взети на 25 септември от

...
Готови са резултатите от пробите, взети на 25 септември от
Коментари Харесай

Има замърсяване на водите около Камен бряг от заседналия товарен кораб

 Готови са резултатите от пробите, взети на 25 септември от морските води наоколо до заседналия транспортен съд, оповестиха от Басейнова Дирекция " Черноморски регион “ (БДЧР).

По време на инспекцията бяха взети две водни проби от акваторията на Черно море – първата до товарния транспортен съд " Vera SU "  в посока намерено море, а втората пред носа на кораба, където е хипотетичното изтичане  на товара.

Резултатите от изпитване на пробите за азот нитритен демонстрират, че към 15 часа на 25 септември има индикации за замърсяване на морската вода от товара на кораба. Екип от специалисти на БДЧР и РЛ - Варна бяха на място през вчерашния ден за повторна инспекция и пробонабиране.

Припомняме, че на 25.09.2021 година специалисти на Басейнова дирекция " Черноморски регион “ – Варна (БДЧР) и Регионалната лаборатория (РЛ) към Изпълнителна агенция по околна среда направиха инспекция и пробонабиране с катер на Дирекция " Морска администрация – Варна “, по сигнал за приключване на азотни торове в морето от заседналия край Камен бряг товарен транспортен съд " Vera Su “.

Експресните проби на 25 септември за индикатори – pH, разперен О2, не регистрират отклоняване от нормите. На място е измерена прозрачността на водата, която е 6,5 м. При инспекцията на място не е открита опалесценция и следи от нефтопродукти в морето към кораба.

БДЧР ще продължава да следи положението на водите в Черно море в региона на заседналия транспортен съд и има подготвеност да предприеме всички ограничения според компетенциите си за попречване на екологични вреди при пускане на последващите aварийно–спасителни дейности, се показва в известие на дирекцията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР