Готов е сайтът, който ще дава информация за цените на

...
Готов е сайтът, който ще дава информация за цените на
Коментари Харесай

Бизнесът е против мярката за таван на надценката

Готов е уеб сайтът, който ще дава информация за цените на главните храни в другите търговски обекти. Тази седмица той първо ще бъде показан пред участниците на пазара, а до края на седмицата – и пред потребителите. 

Междувременно държавното управление продължава да работи по концепцията за таван на надценката на питателните артикули. Най-вероятно той ще е 10%, съобщи по bTV икономическият министър Никола Стоянов.

Бизнесът обаче е „ срещу “ тази мярка.

В дребен магазин за хранителни артикули кофичка кисело мляко коства 1,80 лева Според шефа на магазина надценката му е към 20-30%. Казва, че в случай че би трябвало надценката да е 10%, няма да може да покрива разноските за личен състав, както и за ток и наем на това помещение. По-изгодно би му излязло да отстрани цялата хладилна витрина.

Средно надценката на питателните артикули в този дребен квартален магазин в Благоевград е към 20%. Собственичката е скептична към желанието на властта да се наложи таван.

„ Нашите надценки по този начин или другояче не са доста огромни и може би ще повлияе на дребните облаги, които записваме в последно време “, съобщи Ати Димитрова.

„ В началото мислехме за 20-25%. По-скоро последно време клоним към 10% Това апропо е обвързвано и с какъв брой наброй ще бъдат тези артикули. Ако е по-широк кръга от тях най-вероятно процентът ще е по-висок, в случай че е по-тесен, ще е по-нисък, само че още се разисква “, изясни Никола Стоянов.

От Българската стопанска камара предизвестяват, че това ще изкриви пазара и ощетени ще са потребителите.

„ Големите предприятия в бранша търговия на дребно с храни и питиета са 10-15. Имаме още към 40 000 дребни предприятия и дребни търговци. Може да се окаже по този начин, че една сходна мярка в действителност ще даде конкурентно преимущество точно на огромните търговски вериги “, съобщи заместник-председателят и основен финансов шеф на Българска стопанска камара.

Бизнесът предизвестява, че в случай че се постави таван на надценката, то тогава от рафтовете ще изчезнат скъпите и качествени артикули.

А по какъв начин стоката в кварталния магазин да се резервира на ниски цени?

Ати Димитрова: Смятам, че е редно да проконтролира търговците на едро, от които ние сме подвластни, надлежно и веригите, от които също сме подвластни. И по този начин си дефинираме нашите цени.

Очаква се всички елементи по мярката за надценката да са подготвени до две седмици.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР