Горната камара на руския парламент прие днес на трето, последно

...
Горната камара на руския парламент прие днес на трето, последно
Коментари Харесай

Руският парламент прие закони срещу лъжливите новини в медиите и срещу текстове, обидни за държавата

Горната камара на съветския парламент одобри през днешния ден на трето, последно четене законопроект, който планува блокиране на недостоверни и изопачаващи обстоятелствата вести, съобщи ТАСС.

Законопроектът не разрешава разпространението в онлайн медиите на " недостоверна публично значима информация под формата на достоверна ", която заплашва живота или здравето на жители, имущество, публичния ред и сигурност, както и витално значими обекти на инфраструктурата, банките, индустрията и връзките. При откриването на такива материали в уеб страници, регистрирани по медийния закон като такива, генералната прокуратура на Русия ще се обръща към медийния регулатор " Роскомнадзор " неотложно да уведоми редакцията на онлайн изданието да отстрани погрешната информация. Ако редакцията не го направи, " Роскомнадзор " ще разпореди на доставчика на интернет услугата да блокира адреса на изданието.

Приетият през днешния ден закон не се отнася до " обичайните медии ", т.е. всички медии, регистрирани по законовия ред, нито до " новинарските агрегатори " [компютърни стратегии, които интегрират автоматизирано вести от други източници], защото за тях към този момент са планувани огромни наказания за несъблюдение на разпореждането на контролния орган да не популяризират недостоверна информация, заяви ТАСС.

Държавната дума одобри през днешния ден в финален вид и законодателен акт, който криминализира публикуването на материали, обидни за страната, държавните знаци и държавните институции, добави Асошиейтед прес. Многократните извършители са застрашени от присъди до 14 дни затвор.

Очаква се двата законопроекта бързо да бъдат одобрени и в Съвета на федерацията - горната парламентарна камара, - преди да бъдат подписани от президента Владимир Путин и да влязат в действие. Критици споделят, че законодателните промени са част от опитите на Кремъл да потисне рецензиите и да затегне контрола, съобщи АП.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР