Горещата вълна в Западна Европа вчера продължи да предизвиква опустошителни

...
Горещата вълна в Западна Европа вчера продължи да предизвиква опустошителни
Коментари Харесай

Огнен натиск: Пожари и адски температури застигнаха Западна Европа

Горещата вълна в Западна Европа през вчерашния ден продължи да провокира опустошителни горски пожари и се чака да продължи при започване на тази седмица, когато може да счупи няколко температурни върха във Франция и Англия.

Тази гореща вълна е втората за малко повече от месец в Европа. Според учените увеличението на тези феномени е директна последица от световното стопляне, а излъчванията на парникови газове усилват тяхната активност, дълготрайност и периодичност.
 Франция
Във Франция, Гърция, Португалия и Испания пожарите изпепелиха хиляди хектари, принудиха хиляди хора изоставен домовете си, а предходната седмица лишиха живота на няколко пожарникари и спасители.

До момента няма известия за починали при пожарите във Франция и Испания, само че управляващите в Мадрид, оповестиха, че високите температури са предизвикали стотици смъртни случаи.

В югозападната част на Франция мобилизацията на пожарникарите не е отслабнала, изключително в департамента Жиронд, където от вторник насам близо 11 000 хектара гори бяха изпепелени.

Метеорологичната работа на Франция разгласи червен код за заплаха от горещини в 15 департамента в западната част на страната, което е знак за пик на рискови горещини, съобщи Франс прес.

Днес може да се окаже един от най-топлите дни във Франция. "Горещините се усилват, горещата вълна се популяризира в цялата страна ", предизвестява публичната метеорологична работа, която чака да бъдат счупени доста температурни върхове, изключително в западната и югозападната част на страната.
 Франция
В Тест дьо Бюш "ситуацията се утежнява. Огънят е достигнал морето и се насочва на юг ", се споделя в известие в Туитър на префектурата, която приканва за "изключителна нерешителност ".

Двата огромни пожара, които бушуват от шест дни във Франция, доведоха до евакуацията на към 16 200 души.

В обществените мрежи интернет консуматори разгласиха фотоси и видеоклипове, направени от морето, на този голям пожар, чиито пламъци доближават височина от 30 метра.

На тези трагични фрагменти се вижда по какъв начин стена от черен пушек се спуска към Атлантическия океан в сектор от крайбрежието на Бордо, който е желана дестинация от сърфисти от целия свят. Пламъците прехвърчат през дърветата край необятен песъчлив плаж, а самолети цистерни прелитат ниско, с цел да засмучат вода от океана , написа Асошиейтед прес.

В Испания към момента бушуват към 20 горски пожара, които са отвън надзор в разнообразни елементи на страната - от южната до крайната северозападна част на Галисия, където съгласно управляващите тази седмица пожарите са унищожили към 4400 хектара растителност.
 Испания
В най-южната част на страната пожарът, който избухна в петък в планината Михас покрай крайбрежния град Малага, беше овладян нощес, заяви районният министър председател на Андалусия Хуан Мануел Морено.

Според локалните управляващи пожарът е унищожил близо 2000 хектара и е довел до евакуацията на над 3000 поданици, само че от този момент 2000 души са съумели да се върнат по домовете си и се чака да ги последват и други, сподели Морено.

В неделя термометърът доближи 39 градуса в Мадрид, 39,7 градуса в Севилия (на юг) и най-много 43,4 градуса в Дон Бенито покрай Бадахос (на изток).
 Испания
50-годишен мъж умря през вчерашния ден от топлинен удар, до момента в който се е разхождал по улицата в Торехон де Ардос, покрай Мадрид, оповестява службата за незабавна помощ.

При идването на незабавните служби мъжът е бил в "кардиореспираторен арест " и с телесна температура 40 градуса. Предишния ден в Мадрид 60-годишен пътен служащ умря след топлинен удар. Министерството на здравеопазването на Испания е пресметнало, че от 10 до 14 юли в това число, в резултат на извънредно високите температури, са умряли 237 индивида, съобщи ЕФЕ.

В Португалия настъпи мъртвило: през вчерашния ден за първи път от 8 юли насам температурите не надвишиха 40 градуса, по данни на националната метеорологична работа, откакто в четвъртък бяха достигнали рекордните за юли 47 градуса.

Extreme heat is hitting Europe with Seville reaching 41C while France & Germany are expected to experience similar highs. Italy is under drought orders. Portugal is on fire with hydro plants limited. These are no longer temperature anomalies. This is the new normal.
— Peter Dynes (@PGDynes)
Настъпи мъртвило и на фронта на пожарите: съгласно португалската работа за гражданска отбрана единствено един огромен пожар, покрай Шавеш в най-северната част на страната, се смята за деен и "практически под надзор " в 90% от периметъра му.

Въпреки това съвсем цялата територия на Португалия е с "максимален ", "много висок " или "висок " риск от пожари, изключително в централните и северните региони.

По последни данни на португалските управляващи пожарите от последната седмица са предизвикали гибелта на двама души и са ранили към 60 души. От началото на горещата вълна те са изгорили сред 12 000 и 15 000 хектара гори и шубраци.
 Англия
В Обединеното кралство Националната метеорологична организация издаде първия в историята "червен " код за рискови горещини, предупреждавайки за "опасност за живота ". Метеорологичната работа заяви, че през днешния ден или на следващия ден температурите в Южна Англия за първи път може да надвишават 40 градуса.

Вчера английското държавно управление беше упрекнато, че не се отнася съществено към горещата вълна, откакто министър председателят в оставка Борис Джонсън пропусна спешна среща по тематиката на "Даунинг стрийт ", а заместникът му Доминик Рааб наподобява приветства първия път, когато в Англия е над 40 градуса.
 Англия
"Разбира се, има препоръки, които са израз на здрав разсъдък: пийте вода, избягвайте слънцето в най-горещите часове и се мажете със слънцезащитни кремове, ето такива неща ", сподели Рааб. След което добави: "Ние обаче би трябвало да се радваме на слънцето. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР