Горепосоченото инфрачервено изображение е заснето от космическия телескоп на НАСА

...
Горепосоченото инфрачервено изображение е заснето от космическия телескоп на НАСА
Коментари Харесай

Американският космически телескоп Спицер засне междузвезден регион с гигантски мехури от газ

Горепосоченото инфрачервено изображение е снимано от галактическия телескоп на НАСА “Спицер ”. На него се вижда голям облак от газ и прахуляк, цялостен с мехури. Мехурите се “надуват ” от материята на млади и солидни звезди. Във всеки един от тях изобилства от хиляди звезди, които дружно основават плътни пластове от газ и прахуляк.

Трудно е да се оцени точният размер на мехурите, защото дистанцията сред тях и Земята е голямо и обектите наподобяват по-малки, в сравнение с са в реалност. Счита се обаче, че всеки един мехур е почти с размера сред 10 и 30 светлинни години.

Този деен район се намира в съзвездието Орел и е част от нашата лична вселена Млечен път. В него се раждат голям брой нови звезди. Тъмните райони от изображението демонстрират къде газът е най-плътен – там се чака да се появят още повече звезди.

Американският галактически телескоп “Спицер ” може да снима изображения в инфрачервения диапазон, който е недосегаем за човешкото око. Множество междузвездни мъглявини се учат най-добре в инфрачервената област на електромагнитния набор, тъй като инфрачервените лъчи могат да минават през праховите пластове на Млечния път. Видимата светлина, за жалост, се блокира от тях.

Цветовете на фотографията не са действителни – те са визуализация на инфрачервеното излъчване с друга дължина на вълната. Синьото съставлява тази светлина, която се излъчва от звездите, прахът и органичните съединения наподобяват зелени, а горещият и нагорещен от близките звезди прахуляк е червен.

Инфо: НАСА 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР