Голямата Стоянка Мутафова патентова името си, научи България Днес. С

...
Голямата Стоянка Мутафова патентова името си, научи България Днес. С
Коментари Харесай

Голямата Стоянка Мутафова патентова името си

Голямата Стоянка Мутафова патентова името си, научи " България Днес ". С процедурата се занимава дъщерята на актрисата Мария Грубешлиева, а документите към този момент са в ход. По този метод двете опазиха от посягане нашето " национално благосъстояние ", както назовава актрисата някогашния министър на културата Вежди Рашидов.

След патентоването името на Стоянка няма по никакъв метод да може да бъде употребявано за търговски или всевъзможни други комерсиални цели от никой различен с изключение на от наследниците й, т.е. от щерка й Муки.

" Наложи се да създадем това, тъй като в последните години сме очевидци на всеобщо спекулиране с имената на известни българи. То не беше баба Ванга, то не бяха Дънов и Димков, както и на разнообразни други известни персони. Майка ми в действителност е човек, направил доста за културата и изкуството в тази страна, и не желая никой повече да измисля нейни думи, изключително хора, които освен не са ни " близки другари ", само че и изобщо не ги познаваме ", показа дъщерята на Стоянка - Мария Грубешлиева.

Дъщерята на 96-годишната актриса е единствената наследничка на Мутафова и преди година написа книга за живота на майка си, която стана шлагер.

" Добър вечер, столетие мое " бе показана в цялата страна благодарение на мениджъра на двете дами - Евгени Боянов. Заедно с продуцента Кирил Кирилов двамата единствено след дни провеждат и рождения ден на актрисата - на 2 февруари в НДК.

" Напливът за концерта е изключително огромен. Това доста ни радва и по тази причина имаме втора дата, на която ще повторим юбилея - 12 март, още веднъж в НДК. Още не сме го оповестили публично, само че на събитието отново ще вземат участие артистите и артистите, които ще забележим и на 2 февруари ", показа още Евгени Боянов.

От доста време насам Стоянка Мутафова съблюдава един и същи обред на датата 2 февруари - поставя си червило, наложителните перли и излиза на сцената на Сатиричния спектакъл, с цел да изиграе спектакъла си " Госпожа Стихийно злополучие ". Ще го направи и този път, само че в една от най-големите зали у нас - в националния замък на културата. Причината е, че ще означи и 70 години на сцена. Мутафова извърши 70 години в театъра още преди 3 години - кариерата й стартира през 1945 година, когато играе прислужница в пиеса на Молиер. Тогава Стоянка живее в Прага с първия си брачен партньор Роберт Роснер и изиграва там второстепенната роля. Актрисата обаче приема 1949 година за начало на кариерата си, когато излиза на българската сцена.

Затова ще означи кръглата годишнина с бенефис. Десетки нейни популярни сътрудници - актьори и музиканти, ще бъдат поканени да са на сцената паралелно до нея.

Богатият персонален и професионален живот на Мутафова мъчно може да бъде преразказан в един театър и единствено с една книга. Вероятно по тази причина и красивата щерка на Мутафова Мария Грубешлиева готви по-обширно разширено издание на втората книга за майка си, в което ще има и повече фотоси, и повече неразказани истории.

" Скоро и това ще стане факт. Писането сега е последната ми пристрастеност. След тези книги за мама ще пристигна ред и да опиша за моите срещи с огромните артисти - Невена Коканова, Нейчо Попов, Калоянчев и с останалите ", показа Муки.

За майка й има написани седем или осем книги, само че нито една от тях не е биографична в същинския смисъл на думата.

" Точно по този начин. Някой взема решение да написа нещо за нея и издава книга. Първата, която написах аз за Стоянка, беше от моята позиция - " Госпожа Стихийно злополучие ", там говорех главно за нашите връзки. Докато във втората - " Добър вечер, столетие мое " приказва самата Стоянка. И то доста. Основно тя ", показа още Муки.

Талантливата някогашна актриса е подготвена и с изненадата подарък, която ще даде на родителката си.

" Обикновено й правя подарък парфюм, червило или украшение. И този път няма да изневеря на това ", с усмивка споделя Мария Грубешлиева.

Стоянка Мутафова откри мотив да облече елегантната черна рокля с дантела от Съединени американски щати, която беше приготвила за 95-годишнината си. Тогава, играейки в " Госпожа Стихийно злополучие " точно на рождения си ден, обичаната актриса не съумя да я постави поради многото овации. Но блесна ефектно с нея на публична гала при откриването на 21-ото издание на интернационалния " София филм фест " същата година. Тя бе удостоена с Наградата на София за големия й принос към актьорската специалност. Престижното отличие й бе връчено от кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова.

" Позволявам си да напомня, че още преди 15 година, когато бях шеф на Сатиричния спектакъл, разгласих Стоянка Мутафова за " монумент на културата " на едно нейно юбилейно честване ", напомни Рашко Младенов, министър на културата по това време. В словото си към актрисата той означи с усмивка, че в случай че киното е седмото изкуство, Стоянка Мутафова е осмото.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР