Голямата камбана на катедралата “Нотр Дам” в Париж прокънтя днес

...
Голямата камбана на катедралата “Нотр Дам” в Париж прокънтя днес
Коментари Харесай

Европейски катедрали звъняха в призив за край на войната

Голямата камбана на катедралата “Нотр Дам” в Париж прокънтя през днешния ден по пладне, “призовавайки за мир в Европа”. В акцията се включиха още редица църкви, в това число във Варшава, Берлин, Мадрид и Виена, оповестиха източници, представени от “Франс прес”.

Камбаната “Еманюел” на Парижката Света Богородица не бе звъняла от октомври 2020 година в символ на респект към паметта на жертвите при атентата край базиликата “Нотр Дам” в Ница, посочи за Агенция Франс Прес представител на настоятелството на катедралата във френската столица.

Така парижкият храм, затворен за посещениe след пожара, който му нанесе тежки вреди през април 2019 година, отвърна на апел, насочен от Европейската асоциация на архитектите и строителите на катедрали, основана в Кьолн, Германия.

“Ние, представители на огромни катедрали и църкви в Европа, не желаем да подминем с безмълвие войната в Украйна. Камбаните звъняха 7 минути, “по една минута за всеки ден от тази неуместна война”, стартирана на 24 февруари от Русия, се отбелязва се показва в този зов.

По този метод “изразяваме взаимност с хората, които се постанова да страдат от тази война и да се опасяват за живота си, които се постанова да провеждат опозиция против една превъзхождаща мощ... които имат смелостта да стачкуват против виновниците за войната в страната им”, продължава апелът.

“Оплакваме жертвите от всички наранени страни”, прибавя сдружението.

Църковни камбани звъняха също в Берлин, Кентърбъри, Мадрид, Варшава и Виена, научи Агенция Франс Прес от храмови настоятелства и обществените мрежи.

Тази вечер се чака катедралата “Свети Стефан” във Виена да бъде осветена в цветовете на украинското знаме.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР