Голяма част от критиките по организацията на тазгодишните изпити са

...
Голяма част от критиките по организацията на тазгодишните изпити са
Коментари Харесай

Акад. Николай Денков: Имало е опити за хакерски атаки при провеждането на изпитите

Голяма част от рецензиите по организацията на тазгодишните изпити са мощно пресилени. Това сподели министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.

Той посочи, че за първи път тази година МОН е провело толкоз доста изпити в границите на месец, тъй като за първи път приключват випуски по новия закон.

Той призна, че е имало пропуски в метода на осъществяване на изпита за НВО по математика за 10 клас, които обаче не са довели до съществени последици. „ Грешката не беше в дилемите, а в листа с формулите. След инспекция се оказа, че в изпита е имало единствено една задача, за която е трябвало да се употребява сбърканата формула. 6 минути след подаването на сигнала са изпратени правилно конвертираните формули. Затова в учебните заведения, в които не е било удължено времето на изпита, ще дадем цялостния брой точки за тази задача. В съответния случай тези изпити не са толкоз значими. Ако това се беше случило с изпита за 7 клас, това би било голям проблем ", означи Денков.

По думите му провеждането на изпитите след 7 и 10 клас в един и същи ден основават предпоставки за комплициране, по тази причина двата изпита би трябвало да се организират в разнообразни дни.

Имало е опити за хакерски офанзиви при провеждането на изпитите, само че те са били преодолени безпроблемно, съобщи акад. Денков. „ Това, което се пробват, е да претоварят мрежата, тъй че ние да не можем да изпратим дилемите на време и от там да се обърка цялата организация. Системата е много усъвършенствана, всичко се прави електронно ", разясни просветителният министър.

По въпроса за началото на образователната година следва спор след края на изпитите.

Ревизията и анализът на образователното наличие е в основата на просветителната промяна, акцентира акад. Денков. „ Много значимо е да се разбере, че огромният проблем е в стила и метода на преподаване, с изключение на наличието ", уточни той. В края на месеца ще бъдат подготвени резултатите от разбора и незабавно би трябвало да стартира разрешаване на установените проблеми.

„ Най-трагичен е преходът сред 4. и 5. клас. Има няколко аргументи за това. Едното е другият метод към преподаването, появяването на разнообразни учители по другите предмети. Това е главен фокус, там методът би трябвало сигурно да бъде изменен ", уточни просветителният министър.

Николай Денков увери, че в учебните заведения у нас има задоволително места за всички украински деца, които пожелаят да се образоват в България идната образователна година.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР