Голяма част от жителите на Обединеното кралство изпитват носталгични чувства

...
Голяма част от жителите на Обединеното кралство изпитват носталгични чувства
Коментари Харесай

Защо британците изпитват носталгия към империята?

Голяма част от жителите на Обединеното кралство изпитват носталгични усеща във връзка с английската империя – повече, в сравнение с в други някогашни колониални страни. Това написа вестник The Independent, представен от организация " Фокус ".
Повече от четвърт от всички запитани в ново изследване на YouGov споделят, че биха се радвали страната им още да беше огромна империя, като този % се повишава до 40% от всички, които поддържат Brexit и са поддръжници на Консервативната апартия.
Тази анкета осведоми за нарасналите усеща на шовинизъм и национализъм, които влияят в последните години на английската политика, изключително в подтекста на Брекзит – който дава обещание на жителите на страната, че тя ще си върне „ остарялата популярност “.
Една трета от запитаните считат, че империята е оставила някогашните си колонии в положително положение и е помогнала в развиването им, което повдига съществени въпроси за това по какъв начин страната образова своите жители за колониалното си минало, както и за робството и потреблението на убийства и мъчения в колониите. 
Граждани на Нидерландия, Франция, Испания, Белгия, Германия и Япония – също страни с колониално минало в един миг от своята история – също вземат участие в това проучване. Те обаче демонстрират по-малка податливост към носталгия във връзка с някогашните си владения и по-рядко считат, че са помогнали на колониите си в развиването им.
Изключение от това предписание е Нидерландия. Половината от жителите на страната считат, че тяхната империя е нещо, от което могат да се гордеят, спрямо 32% от британците, които мислят същото за колониалното си минало.
Повечето жители на другите страни, в това число Англия, считат, че не могат нито да се гордеят, нито да се срамят от историята си, като това включва 37% от британците.
„ Много великобританци, или най-малко по-възрастните, считат, че страната към този момент не е водач в света и тя е засенчена, политически и културно от по-големи и по-силни народи по света, като Съединени американски щати, Русия, Китай и Германия “, счита доктор Саша Ауербах, преподавател по съвременна английска и колониална история.
„ Ироничното е, че Англия към момента е уважавана и почитана в доста връзки – културата, изкуствата, просветителната система, качественото ръководство, опазването на здравето и правосъдната система. През годините тя е предложила леговище на доста хора и е спазвала базовите полезности на света “.
Склонността към носталгия, както и гордостта от Британската империя и желанието тя още да съществува, както и визията, че тя е помогнала на колониите си участват най-много измежду по-възрастните хора, най-често над 65 години, като това са и най-благоразположените към колониализма в страната.
От друга страна, общо половината от британците споделят, че не желаят империята да се върне, а 23% нямат мнение по въпроса.
„ Повечето британци имат единствено бегла концепция за това какво е била империята, по какъв начин е работила и какво е наследството ѝ “, споделя доктор Ауербах.
„ Хората я асоциират с английската горделивост, популярност и мощ, когато страната е била най-уважавана в света и другите са се страхували от нея. Така е доста елементарно да се пренебрегва в какъв брой доста принуждение, грабежи и злощастие е забъркана тя “. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР