Голям хипермаркет започва да таксува пластмасовите кутии за храна за

...
Голям хипермаркет започва да таксува пластмасовите кутии за храна за
Коментари Харесай

Нова такса в магазина оскъпява готовите храни

Голям хипермаркет стартира да таксува пластмасовите кутии за храна за еднократна приложимост.  От нова година те ще бъдат таксувани настрана от закупените артикули, оповестяват от Кауфланд. Цената на пластмасовата кутия за храна става 0,20 лева за брой.

Целта на мярката е  намаляване на нездравословното влияние върху околната среда от замърсяване, в резултат на нерегламентирано изхвърляне и/или изхвърляне на неразрешени за това места на пластмасовите артикули за еднократна приложимост, аргументират се от комерсиалната верига. Идеята е да се понижи навсякъде потреблението на пластмаси. Всичко това е в синхрон с европейското законодателство, което към този момент забрани и у нас използването на част от пластмасовата посуда за еднократна приложимост като да вземем за пример тази от експандиран полистирен. От лятото на предходната година сламките бяха сменени с хартиени, тупферите за уши станаха също с книжен държач, а бъркалките за кафе - дървени. 

Таксата на пластмасовите кутии за храна не е нова и в някои търговски обекти тя се начислява настрана от дълго време.  В множеството случаи тя е неизбежна, защото на клиентите е неразрешено да слагат готовата храна от щанда в собствен съд, донесен от къщи. „ За нас главен приоритет е обезпечаването на безвредни условия при продажба на разопакована храна. Спрямо условията на НАССР и за опазване на вашето здраве, не е възможно да вкарваме във витрината външни опаковки и съдове. Съществува риск от заразяване на цялата стока и здравословни последици за нашите клиенти “, разясняват от Кауфланд. 

Мнозинството от хората обаче считат, че с таксата от 20 стотинки няма кат да се понижи използването на пластмасови произведения за еднократна приложимост, в случай, че друга опция не се дава. 

А в случай че желая да си купя маслини, само че отхвърлям да платя за кутията, задава предполагаем въпрос клиент на комерсиалната верига. „ За избрани продукти няма опция да бъдат продавани, без да бъдат опаковани в кутия. Извършени са систематични настройки, отговарящи на новото законодателство и даже да поискате различен тип опаковка, на касите ще бъдете таксувани за кутия “, изясняват на фейсбук страницата си от Кауфланд. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР