Големият приз в най-старата и престижна френска награда да литература

...
Големият приз в най-старата и престижна френска награда да литература
Коментари Харесай

Гонкур 2022: Автобиографичният роман Живей бързо надви Магьосникът от Кремъл

Големият приз в най-старата и влиятелна френска премия да литература " Гонкур " отива в ръцете на жена публицист за едвам 13-и път в 120-годишната история на състезанието. При това за автобиографичен разказ. А крайният резултат се реши с " фотофиниш " сред двама от финалистите.

Брижит Жиро бе оповестена за победител с автобиографичния разказ " Vivre Vite " ( " Живей бързо " ). Книгата е роман за живота на през днешния ден 56-годишната французойка, откакто изгубва брачна половинка си Клод. Той умира пред 1999 година в жестока злополука с мотоциклет, а Брижит остава сама с малко дете и одеве подписан контракт за заем за фамилно жилище.

" Злополука, пренасяне, заравяне ", написа тя в роман, изпълнен с яд и разкайване и преустановяван от безконечните въпроси за какво, по какъв начин и какво би било, в случай че... ", написа " Гардиън ".

" Когато не се случи злополука, ние вървим напред, без да се обръщаме обратно, гледаме право напред към хоризонта. Когато се случи покруса, се обръщаме обратно, връщаме се, с цел да преследваме мястото, пристъпваме към възобновяване. Искаме да разберем произхода на всеки жест, на всяко решение. Превъртаме обратно стотици пъти. Ставаш експерт по аргументите и следствията. Проследяваме, вършим дисекция, аутопсия. Искаме да знаем всичко за човешката природа, за интимните и груповите сили, които карат протичащото се да се случи ", споделя Жиро.

Най-сериозният съперник на писателката и съкровената изповед за живота й бе романът " Магьосникът от Кремъл " (Le Mage du Kremlin) на Джулиано да Емполи.

49-годишният публицист от италиано-швейцарски генезис Да Емполи през цялото време се смяташе за любимец, изключително на фона на международните вести и войната в Украйна. Книгата му е роман за последните 30 години в Русия при ръководството на Владимир Путин. Само за първите 6 месеца след излизането на романа на пазара са продадени близо 100 000 копия. По-рано тази година Да Емполи завоюва Голямата премия за разказ, друга от влиятелните френски литературни награди, като журито направи изключение от половината си правила, допускайки книгата до финала. И най-после присъди и наградата.

Хаитянската писателка Макензи Орсел с Une Somme Humaine ( " Човешка сума " ) и Les Presque Soeurs ( " Почти сестрите " ) на Клое Корман също бяха включени в късия лист от четири книги за огромната премия " Гонкур ".

А за какво казахме, че наградата отиде при Брижит Жиро с фотофиниш? Защото това се случи след 14 гласувания на журито и реализиран паритет сред нея и Джулиано да Емполи. В последна сметка решаващия глас дава президентът на Академията " Гонкур " - в интерес на Жиро.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР