Големият поет и преводач, член на Френската литературна академия Меларме“

...
Големият поет и преводач, член на Френската литературна академия Меларме“
Коментари Харесай

КУЛТУРЕН ТРУС: Драмата с Морфов изяде главата на поета Кирил Кадийски

Големият стихотворец и преводач, член на Френската литературна академия „ Меларме “ и на интернационалната Академия „ Монмартър в Европа “ Кирил Кадийски се оплака, че е паднал жертва на безмилостната политическа борба в Народния спектакъл. Известният създател е измежду най-устатите последователи на Александър Морфов, което го е трансформирало в цел на чиновнически произвол, твърди самият Кадийски.

В края на предходната година поетът излезе с обществено послание към режисьора, в което го закле да продължи битката си: „ Ще се биеш до дъно! За да не се оглася сцената с „ вай, вай, Дездемона! Вай керата! ” В резултат Българският културен център в Париж незабавно го отрязва за присъединяване във фестивал в Париж и за показване на творчеството му в БКЦ.

В началото на тази година Кирил Кадийски е поканен на интернационалния фестивал в Парижкото предградие Иер. Според програмата  щна 5 март работата на фестивала би трябвало да стартира с показване на неговото творчество. Организаторите желаят да показват вероятно и български танцов състав и се надяват на поддръжка от страна на българския културен център.

Французите се обръщат с публично писмо към БКЦ и отнасят мигновен отвод - това било работа на самите реализатори. От центъра не могат даже да участват на това мероприятие, защото били заети... с избори. Организаторите пишат наново писмо и още веднъж молят – този път да им бъде предоставена опция те да провеждат в БКЦ креативна вечер на Кирил Кадийски. Обаче отново им е отказано - залите били запълнени за месеци напред.



Директорката на БКЦ Десислава Бинева открива галерия на Тео Ушев

" Ще ми се да отрека, тъй като ме е позор. Срам ме е, че тази байганьовщина е допустима в 21 век. Но удостоверявам с лъжливата вяра, че това разгласяване може да бъде част от общите ни старания да се постави завършек на самоубиствената българска безнаказаност най-малко в областта на изкуството, на културата ", съобщи Кадийски пред " Фрог нюз ". - " Отговорите и методът, по който те са дадени, ме карат да се червя като някогашен шеф на БКЦ и пет години консултант в нашето посолство в Париж. "

Директор на БКЦ в Париж сега е назначената от министър Боил Банов госпожа Десислава Бинева. Тя стана печално известна в родната преса със заплатата си от 12 хиляди лв. месечно, които сякаш си е дала сама като изпълнителен шеф на НДК.

Сонет 66 на Шекспир, в превод на Кирил Кадийски:

Да бях починал! До гуша ми пристигна
с достолепие да се перчи лицемерът,
богатият от небогати да краде,
нищожества с честни да се мерят,
да е в бардак девическата чест
и ученият, потиснат, да проси,
и ситият под маска на злополучен,
и доста постоянно болен здрав да носи,
и доблестният – в хорските крайници,
и правият да си криви душата,
и словото с намордник все по този начин,
и правдата – слугиня на лъжата.
Изчезнал бих, само че по какъв начин по този начин в калта
сама да изоставя любовта?
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР