Големият парадокс е, че колкото повече време президентът дава на

...
Големият парадокс е, че колкото повече време президентът дава на
Коментари Харесай

Тренд: Третият мандат отива у БСП, изборите няма да променят нищо

Големият абсурд е, че колкото повече време президентът дава на партиите, с цел да открият пресечни точки между тях, толкоз повече те се раздалечават. Това съобщи в ефира на Нова тв Евелина Славкова, социолог от „ Тренд “.

„ Когато пристигна моментът след идващите предварителни избори да договарят и да създадат кабинет, толкоз по-трудно ще могат да обяснят на хората за какво би трябвало да престъпят алените линии и да се обединят “, добави тя. 

„ Ние виждаме една перманентна политическа акция. Тази през септември беше нищо на фона на това, което виждаме през октомври и ноември. Те приказват на своя електорат. Никой не се пробва да откри баланс и пресечни точки “, сподели Славкова.

„ Смятам, че вероятността да отидем на предварителни избори е доста по-голяма и това го настоявам от 3-и октомври, след изявленията на Кирил Петков и Асен Василев “, съобщи тя.

По думите й някогашните съдружни сътрудници от 47-то Народно събрание гледат ползите си. Затова са били дружно и преди този момент и те са могли да изкарат и още време, в случай че не са били свалени.

„ Това, което наблюдавахме през тези месеци демонстрира, че това бяха политически обединения, за които разводът беше начертан. Те са извънредно разнообразни в доста аспекти “, сподели тя.

Според нея въпреки всичко има късмет още веднъж да има годеж сред някогашните съдружни сътрудници.

„ Политиката значително е иронична. Искам обаче да разясняваме това, което през вчерашния ден се случи, тъй като това бе немислим скандал. Промените в изборното законодателство слагат огромния проблем за доверието на българите в произвеждането на избори. Това, което чухме през вчерашния ден от трибуната, беше най-големият скандал. Политическите обединения излъчват посланието, че ще се отива на избори, тъй като се захващат точно с тези промени на прима виста. Това, което чухме, с предоставяне на кодове, с кражба на избори и така нататък – това са послания, които резонират доста мощно в обществото “, сподели тя.

„ Кабинет на малцинството е неосъществим. Той би трябвало да бъде гласуван на първо време. Защо ГЕРБ да не отиде още веднъж на избори, с цел да си затвърди позициите, вместо да поддържа кабинет на малцинството на Политическа партия, който да им вкара автогол. Защо да ги поддържат? “, запита Славкова.

По думите й изборите ще бъдат през март най-вероятно.

„ Отдавна съм отписала Демократична България. Всички сме съсредоточени върху третият мандат, който да реши обстановката. Това обаче няма да стане “, сподели тя и добави, че президентът и Демократична България към този момент са имали спор за Украйна и, в случай че Радев даде точно на тях мандат, то като че ли легитимира позицията им.

" От друга страна имаме БВ. Да дадеш на партия с 12 депутата в тази обтегната политическа ситуация възможността да се опита да сформира кабинет, е малко несериозно. Тук има още един детайл. Това е някогашен длъжностен министър председател на Радев. Ясна е дистанцията сред тях. Президентът не си разреши по никакъв метод да потупа по рамото Стефан Янев и да го легитимира. Защо му е на президентът да даде мандата на видно дистанциран от неговия кръг към този момент човек, на есен да отидем на предварителен избор и хората да гласоподават за Янев, тъй като си мислят, че Радев го поддържа ", запита тя.

Според нея най-вероятният сюжет е мандатът да отиде още веднъж при Българска социалистическа партия. „ Това ще е към гласоподавателите на Столетницата, а не жест към Нинова “, безапелационна бе тя.

По думите й никой в Народното събрание сега не може да сформира кабинет. „ Ако ГЕРБ и Политическа партия не се схванат, то няма кой да направи каквото и да е в този парламент “, сподели тя.

По думите й все още наподобява, че ще има същите резултати при избор през март, като този на 2-и октомври. „ Не мисля, че ще има безкрайна разлика. Ако има машинно и хартиено гласоподаване, това може да окаже въздействие, само че не трагично “, приключи тя.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР