Големите геополитически интереси по времето на Студената война очевидно са

...
Големите геополитически интереси по времето на Студената война очевидно са
Коментари Харесай

Алексения Димитрова: Българската следа в атентата срещу папата идва от български източник

„ Големите геополитически ползи по времето на Студената война явно са били водещи в връзките сред великите сили. България като дребна страна е била пожертвана евентуално . “ Това сподели в изявление за БНР журналистът Алексения Димитрова от вестник „ 24 часа “ във връзка 40-годишнината от атентата против папа Йоан Павел II през 1981 година. Тогава Сергей Антонов е наклеветен като началник на атентата, по-късно съден и освободен поради неналичието на доказателства.


Нерадостна е ориста освен на Сергей Антонов . Сергей Антонов е една от жертвите, както се разбра по-късно - почтено пратен в пандиза за много дълъг интервал. /…/ Този човек си отиде много млад, много наскърбен и унищожен. Но освен той е жертвата. Видях името и на един българин, за който доста малко се знаеше. Не се говореше за това име въобще. Излезе от документите на Държавния департамент “, разяснява Димитрова, която счита, че „ н ай-големият пострадал е България “. 

Алексения Димитрова е издирвала документи от задграничните архиви по отношение на атентата през американски институции.

С удивление видях, че няма безусловно нито един документ, който да вади съществени доказателства за българско присъединяване . Това освен ме озадачи, само че ме и окуражи “, описа тя в предаването „ Нещо повече “. Димитрова е писала и на жена, която се е намирала директно до папата в мига на атентата и е била ранена.



Исках да намерим обстоятелства, доказателства, гласове какво тъкмо се е случило . “

Българската диря се е появила от български източник, сочат общо данните, събрани от Алексения Димитрова.

Бившият анализатор от Централно разузнавателно управление на САЩ Мелвин Гудман е един от източниците на информация. Той н е е бил склонен с метода, по който е била образувана българската диря , разясни Димитрова, която е правила две изявленията с него през годините.

Повече по тематиката слушайте в звуковия файл.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР