Годишната инфлация, измерена чрез хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ),

...
Годишната инфлация, измерена чрез хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ),
Коментари Харесай

БНБ предвижда предвижда ръст на БВП от 2,8 на сто през 2022 г. и едва 0,1 на сто през 2023 г.

Годишната инфлация, измерена посредством хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ), се планува да възлезе на 14,9 на 100 в края на 2022 година, и въпреки и темпът на повишаване на ХИПЦ да се забави до 4,1 на 100 в края на 2023 година, приблизително за годината инфлацията ще остане висока (7,6 на сто). В края на 2024 година е допустимо в допълнение закъснение на инфлацията до 3,4 на 100, считат специалистите на Българска народна банка.

Фактор за поддръжка на икономическата интензивност през 2023 година е предстоящото асимилиране на средства по Националния проект за възобновяване и резистентност.

През 2024 година растежът на Брутният вътрешен продукт ще се форсира до 3,4 на 100.

За по-ниския напредък на икономическата интензивност през 2022 година ще способстват намаляването на експорт и забавянето на растежа на частното ползване поради инфлацията. Тази динамичност ще бъде единствено отчасти обезщетена от упования по-силен напредък на държавното ползване, както и от значителното струпване на ресурси в стопанската система отново поради инфлацията и несигурността в световните вериги за доставки.

Прогнозата на Българска народна банка за съществени макроикономически индикатори е направена към 30 септември и се основава на допускания за развиването на интернационалната обстановка и за динамичността на цените на съществени стокови групи на интернационалните пазари към 9 септември. Продължаването и ескалацията на войната в Украйна основава по-голяма от нормалната неустановеност в плануваните стойности на покозателите, чиято динамичност е мощно повлияна от заложените в прогнозата механически допускания.

В базисния сюжет на прогнозата не са включени отрицателни резултати върху българската стопанска система, които биха зародили вследствие на възможен дефицит на природен газ в страната. В прогнозата не се регистрира евентуалното въздействие на политическата неустановеност в България върху икономическата интензивност и инфлацията.

В Българска народна банка чакат външното търсене на български артикули и услуги да регистрира напредък с 2,9 на 100 през 2022 година, последван от спад от 0,1 на 100 през 2023 година и възобновяване на растежа до 4,1 на 100 през 2024 година

Цените на суровините на интернационалните пазари не престават да се характеризират с високи съмнения, като включените в допусканията цени на фючърсни контракти дават знаци, че при множеството първични материали те ще останат трайно над равнищата си от 2021 година, считат в Централната банка.

    

 

      Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР