Годишна програма за развитие на читалищната дейност в община Варна

...
Годишна програма за развитие на читалищната дейност в община Варна
Коментари Харесай

Комисията по култура прие Годишна програма за читалищната дейност във Варна

Годишна стратегия за развиване на читалищната активност в община Варна одобри комисията по просвета и духовно развиване към локалния парламент. Изготвянето на програмата цели сливане на напъните за по-нататъшно развиване и одобряване на читалищата като значими публични институции, съхраняващи културната еднаквост на общината, района и страната. Тя има за цел също да подкрепи годишното обмисляне и финансиране на читалищните действия, бе изтъкнато на днешното съвещание на комисията.

Част от въпросите, които стоят пред читалищата, са опциите за обогатяване на активността и привличане на нови и основно млади читалищни членове. Друг значим миг е квалификацията на фрагментите и използването на нов вид мениджмънт.

На територията на общината развиват активност 25 читалища, от които 20 са във Варна и 4 – в селата Казашко, Тополи, Звездица и Константиново.

Субсидираната бройка за 2022 година се резервира същата по отношение на предходната година –  120 бройки. От 1 април има нарастване на стандарта за една субсидирана численост. Той е в размер на 12 670 лева, или с 1 186 лева повече по отношение на стандарта за първото тримесечие на годината. Общо държавната дотация дружно с преходния излишък от предходната 2021 година възлиза на 1 543 592 лева Част от средствата са вложени в нови книги за библиотечния фонд и нови носии за читалищата с фолклорни сформира.

Общинските съветници избраха и състав на Комисията за мониторинг към Фонд " Култура “ за 2022 година И тримата членове – Николай Тодоров, Милослава Георгиева и Георги Сергеев, са нови. с опит и експертиза в ръководството на планове.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР