Годишна конференция на началниците на отбраната от Балканските страни ще

...
Годишна конференция на началниците на отбраната от Балканските страни ще
Коментари Харесай

16-ата годишна конференция на началниците на отбраната от Балканите в София

Годишна конференция на началниците на защитата от Балканските страни ще се организира на 18 май гр. София. Заседанието ще се състои в Резиденция „ Бояна “.

Приветствие към участниците в конференцията ще насочи министърът на защитата Димитър Стоянов. Поканен е да участва президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов ще посрещне своите сътрудници от страните, членуващи в самодейността – Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора, както и от страните-наблюдатели Словения и Хърватия. В България идва също ръководителят на Военния комитет на Европейския съюз военачалник Робърт Бригер, както и заместник-командващият на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол генерал-лейтенант Стивън Келси. Гост-лектор на форума е Еди Лиежоа, шеф на отдел „ Транспортна мрежа “ в Генерална дирекция „ Мобилност и превоз “ на Европейската комисия.

Избраната тематика тази година е в унисон с общите за НАТО и Европейския съюз посоки за съдействие, а точно „ Регионална военна съгласуваност и военна подвижност, като фокус в партньорството на Балканите в търсене на новаторски пътища за консолидиране и коопериране “. В работните сесии ще бъдат разисквани въпроси от общ интерес за въоръжените сили на участващите страни.

Инициативата на началниците на защитата на Балканските страни е учредена преди 17 години и към сегашния миг се е трансформирала в един от най-значимите образци за районно военно съдействие. Областите на взаимна работа включват продан на информация по тематики на сигурността и евентуалните закани за района, организирането и провеждането на взаимни учения, курсове и подготовки, както и търсенето на благоприятни условия за разширение на общите действия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР