Години наред хиляди български граждани са подлагани на натиск, на

...
Години наред хиляди български граждани са подлагани на натиск, на
Коментари Харесай

Нинова: Години наред хиляди българи са подлагани на натиск, рекет и изнудване

" Години наред хиляди български жители са подлагани на напън, на рекет, на изнудване, без страната да може съответно да предложи регулация на взаимоотношенията сред кредиторите и потребителите ". Това сподели вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание при започване на дебата, че ще се разисква един „ изстрадан законопроект, само че извънредно нужен ”.

В пленарната зала се преглежда на първо четене също законопроектът за събиране на вземания по потребителски контракти, импортиран от Министерския съвет. Целта му е да се вкарат строги и ясни правила за активността на сдруженията за събиране на вземания.Пред вижда се и основаване на  регистър на колекторските компании , вкарват се условия към сдруженията за най-малък импортиран паричен капитал, не по-малко от 500 хил.лв., както и в управлението им да няма осъждани лица или такива с висящи наказателни производства.

„ Казвам изстрадан, тъй като в продължение на може би към 3-4 месеца работим по този законопроект. Проведохме доста разисквания – публични, с потребителски организации, с сътрудници депутати. Всички разбирате какъв брой е нужен този законопроект. Години наред хиляди български жители са подлагани на напън, на рекет, на изнудване, без страната да може съответно да предложи регулация на взаимоотношенията сред кредиторите и потребителите ", уточни Нинова.

" За пръв път се урежда тази материя със законопроект и аз разбирам, че той не е идеален по мнението на част от депутатите , само че желая да благодаря и да поздравя сътрудниците от партиите в държавното управление и от ръководещото болшинство, че макар някои забележки, поддържаха в комисиите на първо четене законопроекта. Ваша воля е, несъмнено, сред първо и второ, чакаме да се създадат оферти за усъвършенствания, само че за пръв път се откри болшинство, най-малко до тук - в комисиите, което има смелостта и куража да се изправи против 4 милиарда лева Хората, които оперират на този пазар, не са за подценяване. Неслучайно години наред този законопроект не може да пробие в нито един парламент ”, добави тя. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР