Годината е 1984, а 21-годишният Майкъл Джордан води преговори с

...
Годината е 1984, а 21-годишният Майкъл Джордан води преговори с
Коментари Харесай

Новият филм на Бен Афлек и Мат Деймън: Как Nike създаде легендата Air Jordan

Годината е 1984, а 21-годишният Майкъл Джордан води договаряния с " Чикаго Булс " за дебютен сезон в NBA.

По това време Converse са формалният производител на обувки за най-успешната баскетболна лига в света, а всички звезди вземат участие в телевизионните им реклами.

Майкъл Джордан желае нещо друго - спонсорска договорка, която да дава отговор на упоритостите и гения му. И получава толкоз коренно предложение, че не може да откаже (благодарение на съвета на майка му).

Така се ражда Аir Jordan - една от най-великите истории на триумфа в спорта и бизнеса, колаборацията сред Nike и Майкъл Джордан, която трансформира баскетболните кецове в мода, пристрастеност и културен знак.



Четири десетилетия по-късно Бен Афлек е решил да опише за нея в новия си филм Air с присъединяване на Мат Деймън, Джейсън Бейтман, Вайола Дейвис и други

Афлек е режисьор и играе в ролята на основния изпълнителен шеф на Nike Фил Найт. Мат Деймън влиза в облика на Сони Вакаро - маркетинговият талант в компанията, който разпознава големия капацитет на Майкъл Джордан и създава революционната тактика зад Air Jordan.

Деймън назовава ролята си " най-хубавата работа, която съм получавал " - филмът го събира още веднъж с неговия непосредствен другар Афлек, с който през 1998 година получават " Оскар " за сюжета на " Добрият Уил Хънтинг ".

Вайола Дейвис се превъплъщава в облика на майката на Майкъл Джордан - Делорис, която има основна роля за развръзката в договарянията с Nike.

Интересното в Air е решението на Бен Афлек да не демонстрира своето " основно настоящо лице " - Джордан.

Режисьорът изяснява това с нежеланието си да търси артист, който да се нагърби с непостижимата задача да изиграе жива легенда, позната на всички фенове.

" Няма метод да накарам публиката да повярва, че някой различен е Майкъл Джордан. Знаех, че това ще унищожи кино лентата. Това не е документалистика. Не цели да бъде безусловно съвършена история за това кой какво е направил или споделил ", изяснява Афлек по време на премиера на филмовия откъс на фестивала SXSW.

Филмът на Бен Афлек идва 3 години след сериала " The Last Dance " по Netflix, който пресъздаваше събитията в златния интервал на " Чикаго Булс " през 90-те - с възхода на терена и вътрешните спорове в съблекалнята. Появата на Air Jordan също беше разказана в един от епизодите му.

Air е първият филм, продуциран от Amazon, който ще се появи първо по кината, без да излиза в стрийминг платформата им Prime Video.

Премиерата му е планувана за 5 април.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР