Глутенът (от латински: gluten – „лепило“) е белтъчна смес, която

...
Глутенът (от латински: gluten – „лепило“) е белтъчна смес, която
Коментари Харесай

8 знака, които показват, че вероятно имате непоносимост към глутена

Глутенът (от латински: gluten – „ лепило “) е белтъчна примес, която се съдържа в храни, създадени от жито и сходни на него растения (ечемик, овес и ръж). Всички житни култури съдържат глутен. Веществото придава разтегливост на тестото, като спомага за опазване на формата му при процеса на втасване.

Глутенът се дефинира като основният индикатор за качеството на пшеничното брашно за произвеждане на самун. Измерва се в проценти. Нормалното наличие, което разрешава изработката на самун, е от 21 до 30%. При по-високи стойности качеството на хляба е по-добро. Пшениците с глутеново наличие под 18%, са в категорията фуражни.

Глутенът е изолиран от италиански химик през ХІХ век. Изолира се посредством интервенцията „ отмиване на глутен “.

Между 0,3 и 1% от хората по света демонстрират реакция на нетърпимост към глутена в резултат на наследственото заболяване цьолиакия (или целиакия) – инфектиране на лигавицата на тънките вътрешности с всеобхватни последствия за здравето. Такива хора не би трябвало да използват пшеница, ръж или ечемик с храната си под каквато и да е форма.

Доказано е, че множеството автоимунни болести (ревматоиден артрит, множествена склероза, тиреоидит на Хашимото, синдром на Бехчет, синдром на Хайнц, псориазис, псориатичен артрит, гломерулонефрит, лупус, гноясал хидарденит) са предшествани от „ пропускливи вътрешности “.

Начинът за справяне с този проблем е напълно унищожаване на глутена за най-малко 3 месеца.

И въпреки всичко има няколко метода, посредством които можем да се досетим, че ние самите евентуално имаме такава нетърпимост. Ето кои са те:

Болки в стомаха

Ако след изразходване на храни, в които доминира наличието на глутен, се появяват стомашни болки, това би могло да бъде симптом на глутенова назадничавост. Знак за нетърпимост към глутена е и в случай че към това неспокойствие се появява и честа диария, съпроводена с газове, къркорене на червата и проблеми с констипацията.

 г Pixabay

Световъртеж

Когато организмът има алергия към глутена, нормално след хранене се появява лек световъртеж, при който се усещаме неориентирани, като че ли имаме мъгла в съзнанието. Усещането е като че ли сме отвън баланс.

 г Pixabay

Честа промяна на настроенията

Ако даже след хранене, се усещаме нещастни, неудовлетворени, това евентуално е симптом, че глутенът в менюто ни би трябвало да се ограничи. Обикновено след хранене би трябвало да сме най-щастливи и спокойни.

 г Pixabay

Главоболие

При глутеновата назадничавост главоболието се появява сред 30 до 60 минути след хранене.

 r Pixabay

Чувствителна кожа

Кожните проблеми са една от най-честите подсказки, че имаме нетърпимост към глутена.

 г Pixabay

Фибромиалгия

Фибромиалгията е едно от най-често срещаните болести, близки до артрита. Оплакванията са широкоразпространени и включват мускулни, ставни болки и хронична отмалялост. Заболяването подготвя към меланхолия и обществено уединяване. Ако имате сходни признаци, не ги подценявайте.

 г Pixabay

Хронична отмалялост

Ако постоянно ядете храни с тесто и след тях постоянно се чувствате изморени, опцията да е поради глутена е огромна.

 г Pixabay

Вече имате лактозна нетърпимост

Повечето хора, които имат назадничавост към млечните артикули, имат и глутенова нетърпимост. Ако и на вас лактозата не се отразява удобно върху перисталтиката, метаболизма и кожата, евентуално по същия метод ви работи и глутенът.

 г Pixabay

Ако имате някои от следните положения, най-добре се консултирайте в вашия персонален доктор и преценете дали те се дължат на непоносимостта към глутена. Не предприемайте лекуване сами.

Не пропускайте нашия нов раздел "Оферти ", в който ще откриете потребни, практични и прелестни артикули на промоция от българския пазар, особено селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР