Глобалният рейтинг Топ-500 на съвременните суперкомпютри може да изгуби своята

...
Глобалният рейтинг Топ-500 на съвременните суперкомпютри може да изгуби своята
Коментари Харесай

Китай започна да крие възможностите на своите суперкомпютри

Глобалният рейтинг Топ-500 на актуалните суперкомпютри може да изгуби своята меродавност, тъй като Китай се отхвърли да разгласява данните и техническите характерности на своите изчислителни устройства. Според професор Джак Донгър от университета на Тенеси, поради новият метод на КНР рейтингът губи смисъла си, тъй като в новата ранглиста няма нито един нов китайски суперкомпютър, а това значи, че данните на останалите участници в този рейтинг не могат да се смятат за представителни. Това очевидно е по този начин, тъй като за Китай е доста добре известно, че има едни от най-хубавите суперкомпютри в целия свят.

Top-500 е международно приета ранглиста, която включва най-хубавите и най-производителните компютърни системи от целия свят. Проектът е учреден през 1993 година и от този момент неговите създатели актуализират листата с участниците два пъти годишно.

Рейтингът бе обновен в края на месец май и се отличи с значим стадий – в него влезе суперкомпютърът Frontier, който преодоля бариерата от 1 екзафлоп с изчислителна мощ от 1102 екзафлопа. Frontier се класира преди всичко и сподели, че е по-бърз от идващите седем суперкомпютъра в листата взети дружно. В реалност обаче водачеството му се дължи и на неналичието на суперкомпютърни решения от страна на Китай.

Досега Китай извънредно интензивно участваше в този рейтинг, само че през последните една-две години стартира да лимитира информацията за своите суперкомпютри. Според аналитиците, този отвод от издание на информация от сходен жанр се дължи на различията и комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР