Главният психиатър на руското здравно министерство Евгений Брюн е отстранен

...
Главният психиатър на руското здравно министерство Евгений Брюн е отстранен
Коментари Харесай

Известен руски психиатър е задържан с обвинение измама в Москва

Главният психиатър на съветското здравно министерство Евгений Брюн е отхвърлен от поста си, оповестиха от министерството, осведоми Би Би Си.

Според известия в медиите той е бил арестуван по дело за машинация. Източник на ТАСС твърди, че Брюн е разследван за присъединяване " в скандалната история с въвеждането на нови правила за медицински прегледи на водачите ".

По информация на Интерфакс дружно с Брюн са арестувани още четирима души, измежду които Владимир Якушев, вицепрезидент на Руската наркологическа лига, които са упрекнати в нарушавания при сключването на държавни контракти.

От 2009 година Брун е основен психиатър-нарколог към съветското Министерство на здравеопазването. Ръководител е на Московския научно-практически център по наркология, има докторска степен по медицина и званието " Заслужил лекар на Русия ".

През 2019 година в Русия трябваше да влязат в действие нови правила за медицински прегледи на водачите, включващи проби за психотропни субстанции и алкохол. Поради включването на наложителен тест за постоянна консумация на алкохол в медицинския обзор удостоверенията, които костваха 500-1500 рубли, нарастнаха до 5000-9000 рубли.

Няколко дни преди влизането в действие на разпоредбите започнаха да се образуват опашки в аптеките в разнообразни райони на Русия. 73-годишен мъж умира, до момента в който чака на опашка за издаване на уверение в наркодиспансер в Казан.

Дори съветският президент Владимир Путин разкритикува повишението на цената на документа.

" Минималната работна заплата в Русия е 11 280 рубли, 3 милиона и 200 хиляди души получават такава заплата... Ако би трябвало да платите 5000 за този документ, би трябвало ли да дадете половината от заплатата си на него? ", възмути се той.

Здравното министерство отсрочи въвеждането на новите правила до юли 2020 година, а по-късно ги промени. Бе решено, че не всички водачи ще би трябвало да се подлагат на по-сериозни проби, а единствено тези, които са били лишени от шофьорска брошура поради пиене или отвод от здравно проучване, както и тези, чиито лекари са забелязали клинични признаци на алкохолна или наркотична взаимозависимост.

Ren-TV заяви, че компанията, с която районните диспансери трябваше да подпишат контракти за доставка на оборудването, належащо за тестванията, може да е обвързвана с Брюн.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР