Главният прокурор поздрави Специализираната прокуратура и ДАНС за поредната разбита

...
Главният прокурор поздрави Специализираната прокуратура и ДАНС за поредната разбита
Коментари Харесай

Гешев: Разбита е нова група руски шпиони. Генерал от резерва издавал тайни на руското посолство

Главният прокурор поздрави Специализираната прокуратура и ДАНС за следващата разрушена група за шпионаж в интерес на Руската Федерация.

В хода на следствието е открито, че български жител - военачалник от запаса, е предавал информация на консултант от посолството на РФ в София. Генералът е взел участие в задачи отвън България, работил в Министерство на защитата, разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща Европейски Съюз и НАТО

Става въпрос за Валентин Цанков Цанков, научи Епицентър.бг. Работил е в НАТО, в Съединени американски щати, Англия, Белгия.

Руският посланик се употребява с имунитет и не може да бъде упрекнат.

Предстои да научим още детайлности, оповестиха за Епицентър. бг. от Прокуратурата

Новината идва след първата седмица на войната Русия-Украйна.

Ето целия пост на Иван Гешев в Туитър:

❗️Поздравявам Специализираната прокуратура и ДАНС за следващото следствие за шпионаж в интерес на Руската Федерация, грозящ националния интерес на Република България.???????????????? Надявам се, политическите хрумвания за закриване на профилираните структури да не са в следствие точно на тези триумфи.
— Ivan Geshev (@IvanGeshevPG)

Поздравявам Специализираната прокуратура и ДАНС за следващото следствие за шпионаж в интерес на Руската Федерация, грозящ националния интерес на Република България.

Надявам се, политическите хрумвания за закриване на профилираните структури да не са в следствие точно на тези триумфи.

Ето какво оповестиха по-късно от пресцентъра на прокуратурата:

В резултат от взаимната активност на Специализираната прокуратура и Държавната организация " Национална сигурност " е формирано досъдебни производства за закононарушения против Република България по член 105, алинея 1 от Наказателен кодекс.

В хода на следствието е открито, че жител на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, е осъществявал нерегламентирана разследваща активност, несъвместима с дипломатическите връзки, на територията на Република България.

Същото е в несъгласие и с Виенската спогодба за дипломатическите връзки. В тази връзка основният прокурор е уведомил министъра на външните работи за събраните в хода на следствието данни с оглед предприемане на дейности по подготвеност.

А във Facebook страницата на прокуратурата бе поместено следното известие:

Специализираната прокуратура и ДАНС правят следствие за непозволена разследваща активност от страна на български и съветски жител в интерес на Руската Федерация.

- формирано досъдебно произвеждане за закононарушение по чл.105 от Наказателен кодекс, при което български жител се е сложил в услуга на непозната страна за нерегламентирано предаване на информация, представляваща държавна загадка

- българският жител - военачалник от запаса, взел участие в задачи отвън България; работил в Министерство на отбраната; разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща Европейски Съюз и НАТО

- за съгласуваност и предаване на информацията - съветски жител с дипломатически имунитет на служба консултант в Посолството на Руската Федерация в София

- за прикритие на непозволената активност: тайни срещи, портативни карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за шифроване на връзката между тях.
Извършени дейности по следствието:

- организират се претърсвания и изземвания на 2 адреса и леки коли, благосъстоятелност на българския жител

- СП е изпратила уведомително писмо посредством основния прокурор до министъра на външните работи за нарушение Виенската спогодба за дипломатически връзки и открита нерегламентирана разследваща активност от страна на представител на дипломатическата задача на Руската Федерация в България.

Припомняме, че това е второто формирано досъдебно произвеждане в прокуратурата за шпионство в интерес на непозната страна. Предходното е следено във Военно-окръжна прокуратура и е в правосъдна фаза, като следва разпоредително съвещание.



Кой е ген. Валентин Цанков Цанков?

(Уикипедия)

Роден е на 25 август 1956 година в Пловдив. Завършва с отличие Висшето военно учебно заведение във Велико Търново. Учи във Военната академия „ Г.С. Раковски “ (1988 – 1990 г.) в София, която приключва със златен орден. След това приключва Генералщабна академия в Гърция (1997 – 1998 г.).

Преминава спомагателни курсове в учебното заведение на НАТО в Оберамергау в Германия, в Колежа на НАТО в Рим, Европейския център за отбранителни проучвания „ Дж. Маршал “ в Гармиш-Партенкирхен, Курс за висши управителни фрагменти по ръководство на отбранителните запаси, Монтерей, Калифорния, Съединени американски щати и други.

От 1982 година е назначен като действен офицер в Разузнавателно ръководство на Генералния щаб като шпионин VI степен. Преминал е действен курс за работа в Служба „ Военна информация “ в Москва (1982 – 1983). От 1983 година е помощник-началник на отдел в Разузнавателното ръководство на Генералния щаб.

Бил е шеф на независим отдел „ НАТО “ в Щаба на Сухопътните войски, Завеждащ службата по защитата в Постоянната дипломатическа задача на Република България в Главната квартира на НАТО, Брюксел, Белгия. На 8 август 2002 година е назначен за шеф на Дирекция „ Отбранителна политика и обмисляне “ и почетен с висше военно звание бригаден военачалник.

На 7 октомври 2003 година е освободен от длъжността шеф на дирекция „ Отбранителна политика и обмисляне “ и назначен за шеф на дирекция „ Отбранително обмисляне и програмиране “.

На 1 март 2004 година е освободен от длъжността шеф на дирекция „ Отбранително обмисляне и про­грамиране “. Бил е аташе по защитата в Лондон (2004 – 2007 г.) във Вашингтон (2010 – 2011 г.) и консултант на министъра на защитата.

По време на кариерата си е бил член на българската държавна делегация в преговорния развой за присъединение към НАТО; заместник-ръководител, той и боен началник на българския екип за договаряния с НАТО по пакета на Целите на въоръжените сили – 2003 година, (преди приемането на България в НАТО); секретар на Програмния съвет в МО; член на Съвета по отбрана; секретар на Съвета за осъществяване на Стратегическия обзор на защитата, член на управлението за създаване на Визия за развиване на въоръжените сили до 2035 година

Автор на публикации и изявления, участник в телевизионни излъчвания, отнасящи се до националната сигурност на страната, военно-политическата конюнктура и настоящи въпроси на сигурността.

Заместник-председател на Асоциацията на сухопътни войски.

Полиглот. Владее британски, френски, съветски и гръцки език.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР