Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън заведе дело срещу Meta

...
Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън заведе дело срещу Meta
Коментари Харесай

Тексас съди Meta заради практиките на Facebook за разпознаване на лица

Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън заведе дело против Meta Platforms Inc., компанията майка на Фейсбук, оповестява "Уолстрийт джърнъл ".

Тексас упреква "Фейсбук ", че дългогодишната и в този момент прекратена приложимост на технологията за различаване на лица е нарушавала в продължение на десетилетие отбраната на поверителността на този щат във връзка с персоналните биометрични данни.

Делото, заведено в щатския областен съд в Маршал от основния прокурор на Тексас Кен Пакстън, желае цивилен наказания в размер на стотици милиарди долари, съгласно лице, осведомено с въпроса, показва "Уолстрийт джърнъл ".

В изказване на прокурор Пакстън се показва, че снимането от страна на компанията на лицевата геометрия на фотоси, които потребителите са качвали от 2010 година до края на предходната година, е довело до "десетки милиони нарушавания " на закона на Тексас.

"Facebook скрито събира най-личната информация на тексасците – фотоси и видеоклипове – за личната си корпоративна облага. Законът на Тексас не разрешава от повече от 20 години насам такова събиране на данни без осведомено единодушие. Докато елементарните тексасци са употребявали "Фейсбук ", с цел да споделят почтено фотоси на обичани хора с другари и семейство, в този момент знаем, че Фейсбук безочливо е пренебрегнал законите на Тексас през последното десетилетие ", сподели още Пакстън, представен от БНР.

Преди време "Фейсбук " реализира съглашение за към 650 млн. $ по друго дело по отношение на практиките на компанията за различаване на лица. Този групов иск, заведен през 2015 година, беше измамен под закона за биометрична дискретност на щата Илинойс, който в някои връзки е сходен на закона на Тексас. И двата закона изискват единодушието на лицата, преди техните биометрични идентификатори да могат да бъдат снимани.

Делото в Тексас – по-специално размера на желаните цивилен финансов наказания – сочи за въздействието, което все по-широко публикуваните закони за дискретност могат да имат върху интервенциите на огромните софтуерни компании.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР